Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smutek za Alžbětu II.: Velká galerie světových lídrů v Londýně při podpisu do kondolenční knihy

Autor: ČTK, Mii - 
18. září 2022
19:01

Na státní pohřeb královny Alžběty II. se dnes do Londýna začali sjíždět hlavy států a vlád a členové zahraničních panovnických rodů. Je to skutečná přehlídka světových špiček, která se dlouho nebude opakovat. Politiky před odchodem na večerní státní recepci čeká podpis do oficiální kondolenční knihy, existuje díky tomu přehled, kdo již dorazil. Podívejte se na velkou galerii všech státníků, kteří přijeli uctít památku dlouholeté panovnice.

Účast na pohřbu potvrdili zástupci desítek zemí včetně amerického prezidenta Joea Bidena, dorazí i představitelé monarchií. Před britskými pořadateli tak leží obrovský diplomatický a logistický úkol událost takových rozměrů zorganizovat. Naposledy se tolik vrcholných zahraničních představitelů na jednom místě sešlo v roce 2013 při pohřbu Nelsona Mandely v Jihoafrické republice.

Do Westminsterské katedrály se vejde asi 2200 lidí, kromě britské královské rodiny, představitelů britské vlády a Společenství a zahraničních státníků dostali pozvání například i lidé, které královna ocenila u příležitosti svého letošního 70. výročí nástupu na trůn.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video  Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II.  - Reuters
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 19. září 2022 00:57 )

Smrt britské panovnice dává hodně podnětů k zamyšlení pro všechny lidi na celém světě. Byla to vznešená žena. V Čechách jsme měli tak šlechetného a přitom prostého člověka prof. Masaryka, prezidenta Osvoboditele.

Zobrazit celou diskusi