V posledních letech se spekulovalo o tom, že Buckinghamský palác, oficiální londýnská rezidence britské panovnice, se po její smrti stane jakýmsi „pracovním centrem“ monarchie, kde nebudou sídlit žádní členové královské rodiny, ale naopak se otevře veřejnosti jako atrakce pro návštěvníky a příznivce britské šlechty. Jenže podle denku Daily Mail je opak pravdou. Až se princ Charles (73) konečně dočká britského trůnu, právě do tohoto honosného sídla se prý přestěhuje.

Princ z Walesu je údajně „pevně toho názoru, že je to viditelný symbol monarchie v hlavním městě, a proto musí být jeho domovem“. Buckinghamský palác je totiž jednou z nejznámějších budov na světě, kterou poprvé použila královna Viktorie v roce 1837 jako oficiální londýnské sídlo britských panovníků.

Je to ale také fungující budova, která pojme téměř 100 tisíc hostů a každoročně přitahuje více než 15 milionů turistů. „Charles cítí, že je správné, aby - stejně jako královna - pracoval z Buckinghamského paláce. Palác bude i nadále otevřený pro návštěvníky. Je to nesmírně důležitá turistická atrakce.“

VIDEO: Princ Charles jako dítě.

Video
Video se připravuje ...

Princ Charles jako dítě. Youtube.com/The British Monarchy

Budova se 775 pokoji aktuálně prochází náročnou rekonstrukcí za 369 milionů liber (10 miliard a 564 milionů korun) financovanou daňovými poplatníky. To proto, že v sídle nebyla elektrická kabeláž, instalatérské práce a topení aktualizováno od 50. let 20. století. Téměř každá místnost navíc potřebuje celkovou opravu, aby se předešlo dlouhodobému poškození budovy. Pro Brity se však palác stal symbolem, a tak na fakt, že opravy platí „ze svého“, brblají mnohem méně nežli na možnost, že by měli princi Harrymu (37) platit během jeho občasných návštěv v Anglii ochranku.

Charles a jeho manželka Camilla, vévodkyně z Cornwallu, v současnosti žijí v Clarence House, bývalém londýnském sídle královny matky. Královna a vévoda z Edinburghu, loni zesnulý princ Philip (†99), tam ostatně také žili v prvních letech jejich manželství, než se v pouhých pětadvaceti dostala po náhlém skonu svého otce Alžběta II. na trůn. Až se pak Charles přesune do Buckinghamského paláce, jeho syn, princ William (39), by měl společně manželkou Kate Middletonovou, vévodkyní z Cambridge, převzít do své správy hrad Windsor.

Fotogalerie
49 fotografií