Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Texaský guvernér poslal k rezidenci viceprezidentky autobusy plné uprchlíků. Došly mu nervy

Autor: ČTK - 
15. září 2022
21:59

Texaský guvernér poslal dva autobusy s migranty k washingtonské rezidenci viceprezidentky Kamaly Harrisové. Autobusy na místo dorazily dnes. Jak oznámila stanice CNN, před rezidencí vystoupily desítky běženců, mnozí s věcmi v plastových pytlích. Postarat se o ně snažili dobrovolníci.

Guvernér Greg Abbott patří ke třem republikánským guvernérům, kteří začali posílat migranty do států severně od hranice na protest proti imigrační politice administrativy prezidenta Joea Bidena. Abbott dnes tweetem potvrdil, že oba autobusy poslal on.

„Viceprezidentka Harrisová tvrdí, že naše hranice je zabezpečená, a krizi popírá. Posíláme uprchlíky na její dvůr, abychom připomenuli Bidenově administrativě, aby vykonávala svou práci a zajistila hranici,“ uvedl Abbott, který s praxí odesílání běženců začal v dubnu.

Ve Washingtonu autobusy většinou zastavily u nádraží, kde uprchlíky přebírali dobrovolníci. Byli tam připraveni i dnes a to, že migranti skončili u Harrisové, je zaskočilo, uvádí CNN.

„Uprchlíci byli po cestě fyzicky i psychicky unavení a byli také hodně nervózní,“ řekla jedna z dobrovolnic Carla Bustillosová. Ve skupině byli rodiny a mladí muži, až 80 procent z nich z Venezuely. Někteří se chtějí přesunout do jiných měst, do Chicaga nebo do New Yorku, ale dnes většinou všichni čekali na to, až jim někdo pomůže.

Zda byla Harrisová ve svém domě, není jasné. Ráno měla program v Bílém domě, vzdáleném přes tři kilometry.

Mluvčí Bílého domu: Z uprchlíků dělají politické loutky

Abbott začal migranty posílat také do Chicaga a do New Yorku a připojil se k němu arizonský guvernér Doug Ducey. Oba státy už vyslaly do Washingtonu podle CNN tisíce běženců.

Floridský guvernér Ron DeSantis řekl, že pošle dvě letadla s uprchlíky do Massachusetts. Obě už dorazila na ostrov Martha Vineyard a podle agentury Reuters v nich bylo 50 uprchlíků, většinou Venezuelanů. Obyvatelé ostrůvku ležícího jižně od Bostonu považují DeSantisův krok za politický trik - guvernér se bude v listopadových volbách ucházet o další mandát a mluví se o něm jako o možném kandidátovi prezidentských voleb v roce 2024. Letadla podle Reuters startovala v texaském San Antoniu.

„Dotýká se to zdejších lidí, je ostudné, že si někdo dělá politické body a nestará se, koho to poškodí. Řekli těm lidem, že je odvezou na místo, kde najdou ubytování a práci, a hodí je do komunity s omezenými zdroji,“ řekl obyvatel ostrova Mike Savoy.

Uprchlíci byli umístěni do episkopálního kostela, který někdy slouží v zimě jako přístřešek bezdomovců. Massachusettský guvernér Charlie Baker řekl, že jeho stát má dostatek zdrojů, aby uprchlíkům pomohl.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová řekla, že republikánští guvernéři si z uprchlíků udělali politické loutky.

Washingtonská starostka Muriel Bowseová minulý týden vyhlásila kvůli postupu Texasu a Arizony stav nouze, aby usnadnila uvolnění potřebných zdrojů. Oznámila také založení nového úřadu, který přijíždějícím zajistí potraviny, dopravu a nezbytnou zdravotní péči. Ducey a Abbott podle ní vytvářejí humanitární krizi.

Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi