Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na Karabachu to zase vře: Klid zbraní nevydržel, Jerevan hlásí desítky mrtvých vojáků

Aktualizováno -
13. září 2022
17:49
Autor: ČTK - 
13. září 2022
10:17

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem, které opět propukly v noci na dnešek, si dosud vyžádaly nejméně 49 životů z řad arménských vojáků. Oznámil to dnes podle agentur arménský premiér Nikol Pašinjan. Situace na několika místech hranice s Ázerbájdžánem zůstává krajně napjatá, uvedlo arménské ministerstvo obrany po dřívějších zprávách o klidu zbraní.

Ozbrojené síly Ázerbájdžánu zahájily od půlnoci místního času ofenzivu v šesti nebo sedmi směrech, řekl Pašinjan v projevu v parlamentu. „Nyní ázerbájdžánská strana pokračuje v útocích už jenom v jednom nebo dvou směrech,“ uvedl premiér.

„Momentálně arménské ministerstvo obrany hovoří o 49 mrtvých vojácích. Nejde však o finální počet, informace je třeba upřesnit,“ řekl Pašinjan dopoledne poslancům.

Arménské ministerstvo obrany kolem poledne SELČ uvedlo, že Ázerbájdžán se nadále pokouší o postup na čtyři arménské obce ležící u společné hranice. Odpoledne ministerstvo podle agentury TASS sdělilo, že intenzita bojů na hranici se snížila, ale že Ázerbájdžán dál ostřeluje příhraniční obce a civilní infrastrukturu. Dříve úřad oznámil, že ázerbájdžánskému ostřelování čelí města Goris, Džermuk a Sotk.

Mezi oběma kavkazskými zeměmi se po období klidu v noci na dnešek opět rozhořely boje a obě strany se navzájem viní ze zodpovědnosti za obnovení konfliktu. Ázerbájdžán nejprve uvedl, že reagoval na „rozsáhlou diverzní akci“ Arménie, která si vyžádala oběti. Následně popřel, že by ázerbájdžánská vojska vpadla na území Arménie. Ázerbájdžánská média uvedla, že od 7:00 SELČ se strany dohodly na klidu zbraní, který podle nich Arménie okamžitě porušila.

Útoky se dnes podle informací na sociálních sítích odehrály také mimo oblast Náhorního Karabachu, který je již desítky let předmětem sporu obou zemí. Rozsáhlejší konflikt na podzim roku 2020 skončil po šesti týdnech porážkou Arménie, která si ale i díky ruskému zprostředkování udržela kontrolu nad většinou Náhorního Karabachu.

Pašinjan podle agentury DPA dále uvedl, že o situaci telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Jerevan současně požádal o pomoc spojence z vojenského paktu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) a inicioval také zasedání Stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Francie oznámila, že boje na Kavkaze nadnese v Radě bezpečnosti OSN.

Kreml podle agentury TASS uvedl, prezident Vladimir Putin dělá vše, co je v jeho silách, aby se situace zklidnila. Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes naopak vyjádřil obavy, že se Rusko možná snaží konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem podpořit. „Obavy vyvolává, zda se Rusko nějakým způsobem nesnaží konflikt rozdmýchat, aby odvedlo pozornost od Ukrajiny,“ uvedl Blinken.

Moskva je považovaná za hlavního ochránce Arménie a v oblasti Náhorního Karabachu působí na základě dohody o příměří z listopadu 2020 ruští vojáci. Silným spojencem Ázerbájdžánu je Turecko, jehož ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem jednal o „arménských provokacích“ na hranici s Ázerbájdžánem. Blinken hovořil po telefonu jak s arménským premiérem, tak s ázerbájdžánským prezidentem, aby je přiměl k okamžitému zastavení bojů a dosažení mírové dohody, sdělil podle agentury AFP mluvčí Blinkenova resortu Ned Price.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell hovořil o „nebezpečné eskalaci, která musí skončit“, nepřipsal však odpovědnost jedné či druhé straně. „Vyzýváme k okamžitému zastavení útoků a návratu k vyjednávacímu stolu. EU je v kontaktu s oběma stranami, aby přispěla k deeskalaci,“ napsal. K uklidnění situace vyzvala také Severoatlantická aliance.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi