Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Emotivní první projev Karla III.: Moje milovaná matka se obětovala. Budu sloužit vlasti s úctou

Aktualizováno -
9. září 2022
20:40
Autor: ČTK, mav - 
9. září 2022
17:47

„Slavnostně slibuji, že budu podporovat ústavní principy v samém nitru našeho národa, ať žijete kdekoliv, ve Spojeném království, v dalších zemích i v teritoriích po celém světě, ať je váš původ kdekoli a vaše víra jakákoli, budu vám sloužit loajálně, s úctou a láskou, jak jsem činil celý život,“ přísahal nový britský král Karel III. Nejstarší syn zesnulé Alžběty II. a dlouholetý korunní princ se stal novým panovníkem a dnes večer poprvé promluvil k veřejnosti v této roli. Mluvil o své milované mamince i tatínkovi, ale i synech Williamovi a Harrym.

Z prince Charlese je nový britský král Karel III. V Londýně dnes natočil svůj první projev k národu, kde vzdával hold své zesnulé, milované matce a sliboval, že i on bude sloužit s úctou a loajálně.

„Hovořím k vám s pocity hlubokého zármutku. Celý svůj život Její Veličenstvo královna, moje milovaná matka, byla pro mě inspirací a příkladem, jakož i pro celou naši rodinu,“ pronesl v předtočeném proslovu, který sledovali truchlící v katedrále sv. Pavla v Londýně i všude po světě přes televizi a internet. Král projev pronesl v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II. 

„Kromě osobního zármutku, který pociťuje celá moje rodina, sdílíme s mnohými z vás - ve Spojeném království i v dalších zemích, kde královna byla hlavou, ve Společenství národů i po celém světě – velmi hluboký vděk za víc než 70 let, v nichž moje matka coby královna sloužila lidem tolika zemí.“

Slib sloužit celý život

„V den svých 21. narozenin vysílala z Kapského města do Společenství národů a řekla, že svůj život, ať bude dlouhý, nebo krátký, zasvětí službě lidu,“ připomněl Karel rozhlasové vysílání, jímž princezna Alžběta slavnostně dosáhla plnoletosti a chopila se naplno povinností královské rodiny.

„Byl to víc než slib, byl to hluboký osobní závazek, který pak charakterizoval celý její život. Obětovala se kvůli povinnosti a její obětavost byla neochvějná. V dobách změny, pokroku, v dobách radosti, oslav i v dobách smutku a ztráty,“ říkal o Alžbětě II. „Bylo vidět, jak věrně miluje tradici, ale jak se i intenzivně věnuje pokroku pro svůj národ. Každý člen rodiny může dosvědčit, že spojovala tyto vlastnosti s vřelostí, humorem a neomylnou schopností vidět v lidech vždy to nejlepší.“

Také matce poděkoval za lásku a oddanost rodině a zavzpomínal i na svého „drahého tatínka“. Zmínil i další země, v nichž přebírá vládu, „všechna království, na jejichž talent, úspěchy i tradice jsem tak hrdý“, a míní dbát na další prosperitu a rozkvět. Také hovořil o své křesťansé víře a roli hlavy anglikánské církve, kterou je automaticky britský panovník.

„Nyní na sebe vezmu novou zodpovědnost. Již nebude možné, abych tolik času a energie věnoval všem charitám a tématům, na nichž mi záleží. Avšak tato činnost bude pokračovat v důvěryhodných rukách,“ ujistil nový král.

Karel III. a Camilla dorazili do Buckinghamského paláce. Karel III. a Camilla dorazili do Buckinghamského paláce. | Reuters

V další části projevu zmínil změny čekající jeho nejbližší rodinu: "I má drahá žena Camilla se věnuje dobročinnosti, po celou dobu, co je se mnou - stává se mou královnou-chotí. Vím, že požadavky na její novou roli budou odpovídat jejímu neochvějnému smyslu pro povinnost, na který tolik spoléhám."

Připomněl, že jeho následník William přebírá jeho šlechtické tituly ve Skotsku, stane se i vévodou z Cornwallu a princem z Walesu, s manželkou Catherine budou novému králi víc pomáhat. „Chci též vyjádřit lásku Harrymu a Meghan, kteří nyní budují své životy v zámoří,“ nezapomněl na svého mladšího syna, který se už předloni stáhl z oficiálních rolí v královské rodině.

A projev završil emotivně: „Mé drahé mamince: Ty teď započínáš svou poslední velkou cestu, aby ses připojila k mému drahému tatínkovi. Děkuji ti za tvou lásku a oddanost naší rodině i rodině národů, kterým jsi sloužila s takovou pílí celá ta léta. Ať ti andělé zpívají, až budeš odpočívat.“

Po proslovu začala smuteční mše v katedrále svatého Pavla, kde s biblickým čtením vystoupila i premiérka Liz Trussová. Účastnilo se jí asi 2000 lidí včetně londýnského starosty Sadiqa Khana.

Na závěr zazněla poprvé po více než 70 let státní hymna ve staronové podobě: God Save the King - Bůh ochraňuj krále.

Vlajky na sídlech královské rodiny a všech vládních budovách visí na půl žerdi, s výjimkou královské standarty, která se nikdy nesvěšuje. V poledne londýnského času (13:00 SELČ) se na hodinu rozezněly zvony po celé zemi. O hodinu později v Hyde parku a na dalších místech vypálili salvy na počest královny, bylo jich 96, jedna za každý rok života zesnulé panovnice.

V nadcházejících dnech Karel III. podle tradice podnikne cestu do Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska, tedy čtyř zemí Spojeného království.

Korunovace až za dlouho

Během státnických povinností bude Karlovi III. stát po boku jeho manželka Camilla. V souladu s přáním zesnulé královny bude spolu s ním korunována jako královna manželka.

Oficiálně má být králem prohlášen tuto sobotu, termín slavnostní korunovace zatím nebyl oznámen, ale obvykle to bývalo mnoho měsíců po převzetí vlády. Během sobotního potvrzovacího ceremoniálu budou vlajky na jednu hodinu vytaženy a poté se opět vrátí do smuteční polohy.

Královská rodina v noci nechala aktualizovat své internetové stránky a Karel III. na nich již figuruje jako panovník. Na stránkách je zřízena on-line kondolenční kniha, do které může veřejnost psát vzkazy. Část z nich bude předána královské rodině, uvedla stanice BBC. 

Video  Jak bude vypadat korunovace prince Charlese?  - Videohub
Video se připravuje ...

Milla ( 15. října 2022 16:39 )

Jewlikož nebyl král tak nebyl Karel nebo Charles III.Zřejmě vám uniklo že to jméno mu vybrali rodiče ,on u něj jen zůstal když byl Charlesem celý život.Diana se po pětadvaceti letech na pravdě boží rozhodně válí smíchy,fakt nevím kam se chodí na tak hloupý názor.Královna by byla určitě spokojená když mu to jméno sama vybrala.

Milla ( 15. října 2022 16:35 )

Hoďte se už s tou blbostí o New World Order do klidu,fakt musíte skákat na jakýkoli špek v okolí 800 kilometrů?

Milla ( 15. října 2022 16:34 )

Neholduje.Ne prý ale fakt ne.

Dianthos ( 10. září 2022 16:46 )

Poprvé s Vámi souhlasím bez výhrad.

Dianthos ( 10. září 2022 16:44 )

Tu šanci měli už dávno, ale v referendu zvítězili ti, kdo chtějí setrvat.
Slováci se také chtěli trhnout, měli pocit, že bez Čechů jim bude lépe a jak později litovali.
Poté, kdy královna zesnula v milovaném Skotsku, ví se, že jak Charles, tak William s Catherine tam rádi tráví svůj volný čas, je královská rodina Skotům zřejmě mnohem blíže, než předtím. Navíc vidí, kam spěje EU. V podstatě jejich odtržení mělo být z důvodu setrvání v EU.

Zobrazit celou diskusi