Pouhý den po oznámení smrti přišly hned dvě české televize s dokumenty, které připomenou neobyčejný život britské panovnice. Zájemci si ovšem královnu mohou připomenout i ve filmu Královna s Helen Mirrenovou v hlavní roli, nebo v seriálu Koruna.

Česká televize

Česká televize uvede o Alžbětě II. v pátek večer dva dokumenty. Oba poběží na ČT2 hned za sebou.

Královna: matka a panovnice

  • Pátek 9. září 20:00
  • ČT2

Jako první budou mít diváci šanci naladit dokument Královna: matka a panovnice. Britský dokument ukáže Alžbětu, v obou jejích rolích, jako matku svých dětí a jako hlavu jedné ze světových velmocí.

Královna ve válce

  • Pátek 9. září 20:50
  • ČT2

Druhý dokument, který do vysílání zařadila Česká televize ukáže jak se budoucí královna Alžběta II. zapojila do válečného úsilí během druhé světové války. Když se Británie dostala do války s Německem, bylo jí pouhých třináct let. Na konci války už ovšem byla tehdejší princezna mladou a angažovanou ženou.

Nova

Speciální vzpomínku na královnu Alžbětu II. si připravila i televize Nova. Ta v premiéře představí dokument z vlastní produkce.

Alžběta II.: Tři dny v Česku

Nový dokument, který Nova produkovala přiblíží návštěvu královny Alžběty II. v Praze. Královna do Česka přijela v roce 1996 na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla a jak napovídá název dokumentu, strávila zde tři dny.

Hrané filmy a seriály s Alžbětou II.

Kromě dokumentů se královně dostalo zájmu scénáristů i jinak. Během svého života se její postava objevila jako epizodní role v řadě filmů a seriálů. Existují ovšem i díla, kde má postava královny hlavní roli.

Královna

Ve filmu Královna 2006 se v roli Alžběty II. představila herečka Helen Mirrenová, která si za svůj výkon v roli britské královny vysloužila Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli.

Film popisuje těžké chvíle královské rodiny po smrti princezny Diany. Film ukazuje, jak se v té době střetávaly tradice reprezentované královnou s veřejným míněním, které ovlivňovalo i tehdy čerstvě zvoleného populárního premiéra Tonyho Blaira.

Koruna

Zevrubně život královské rodiny popisuje seriál Koruna od Netflixu. V současnosti se přitom natáčí již šestá řada seriálu, autoři ovšem potvrdili, že se natáčení načas přeruší.

Roli královny alžběty si vyzkoušely už tři herečky. V prvních řadách seriálu si roli vyzkoušela herečka Claire Foyovou, která představovala Alžbětu ve věku 21 až 38 let. V následujících řadách ji nahradila Olivia Colmanovou, která ztvárnila Alžbětu ve věku 38 až 64 let. Pro Colmanovou jde přitom už o druhou královksou roli, má totiž na svém kontě i roli královny Anny ve filmu Favoritka. V natočené páté sérii a chystané šesté sérii se pak jako královna představí Imelda Stauntonová.

Čtyři řady, které zatím byly ke shlédnutí popisují život královské rodiny od svatby Alžběty II. a Philipa až po osmdesátá léta. První řada měla premiéru v roce 2016. a seriál za tu dobu získal 15 nominací na Zlaté glóby. Jak Claire Foyová, tak Olivia Colmanová byly za své výkony v roli Alžběty II. jedním zlatým Glóbem oceněny, obě ovšem byly nominovány dvakrát. Celkem seriál proměnil sedm nominací včetně dvou za nejlepší seriál.

Video
Video se připravuje ...

Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.? Videohub

Video
Video se připravuje ...

Největší královské skandály Videohub

Fotogalerie
44 fotografií