Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vstup ruských občanů dál omezují v Pobaltí. Rusové rozšiřují seznam osob z EU se zákazem

Autor: ČTK - 
7. září 2022
13:38

Litva, Lotyšsko a Estonsko se dohodly na výrazném omezení vstupů ruských občanů, kteří mají schengenská víza, na území těchto pobaltských států. Moskva oproti tomu rozšířila seznam občanů EU, kteří mají zákaz vstupu na ruské území, oznámilo ruské ministerstvo zahraničí s tím, že opatření se týká zejména nejvyšších vojenských představitelů EU, vysoce postavených zaměstnanců orgánů činných v trestním řízení a zástupců obchodních subjektů, které se zabývají výrobou zbraní a vojenského materiálu a podílejí se na jeho dodávkách na Ukrajinu.

Ministr zahraničí Lotyšska Edgars Rinkévičs řekl, že výjimky ze zákazu vstupu budou platit například pro řidiče kamionů či diplomaty. Výjimky budou moci být uděleny také z humanitárních či rodinných důvodů, informovala agentura Reuters.

Poté, co Evropská unie v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu pozastavila letecké spojení s Ruskem, začali ruští turisté k cestám do Evropy více využívat pozemní hranice s Polskem, Finskem, Estonskem, Lotyšskem a Litvou.

„V posledních několika týdnech a měsících dramaticky vzrostl počet přechodů ruských občanů, kteří jsou držiteli schengenských víz, přes naše hranice. Je to otázka bezpečnosti a také morální a politická záležitost,“ řekl Rinkévičs.

Zpřísnění cestovních pravidel v EU

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se při neformálním jednání v Praze koncem srpna shodli na zpřísnění cestovních pravidel pro Rusy.

Nedosáhli ale dohody o plošném pozastavení vydávání víz ruským turistům či výrazném snížení jejich počtu, což požadovaly mimo jiné Polsko, Finsko, Česko či pobaltské země.

Rusko rozšířilo seznam zapovězených osob z EU

Rusko oproti tomu rozšířilo seznam osob z EU, jimž zakazuje vstup na své území. Konkrétní jména sankcionovaných osob ministerstvo v prohlášení neuvedlo. Ruská diplomacie opatření zdůvodňuje mimo jiné údajnou snahou Evropské unie omezit jednostrannými sankcemi rozvoj Ruska a trestáním jeho občanů za „podporu nezávislé zahraniční politiky“.

6:38
26. 4. 2024

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Kompletní online

„Takové kroky, z mezinárodního právního hlediska nelegitimní, provází bezprecedentní protiruská rétorika,“ tvrdí ruské ministerstvo. Evropská unie a její členské státy stojí od února, kdy ruská armáda zaútočila na Ukrajinu, na straně Kyjeva. Ukrajinu podporují hospodářsky i vojensky a také vůči Rusku a jeho konkrétním představitelům a firmám zpustily rozsáhlé sankce.

EU a její jednotlivé členské státy dodávají podle ruského prohlášení Kyjevu smrtící zbraně a vojenské vybavení, které prý slouží k „ostřelování civilní infrastruktury a kritických zařízení, což dále komplikuje humanitární situaci v zóně konfliktu a ohrožuje celý evropský kontinent“. EU se podle Moskvy snaží svou politikou o prodlužování konfliktu. Jakékoli nepřátelské akce proti Rusku budou z ruské strany i nadále narážet na tvrdou odezvu, varovalo ministerstvo.

Video  Unijní ministři rozebírali dopady války na Ukrajině  - ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 7. září 2022 14:31 )

Trestat lidi podle národnosti?? To může jen hlupák...to byste museli zamezit přístup Američanům za války tam a tam, Němcům za 2.světovou, Britům za kolonizace tam a tam, Španělům za to či ono atd. atd. Trochu krátkozraká politika, aktivujte mírová řešení a nevymýšlejte ptákoviny...

Zobrazit celou diskusi