Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Somálsko je na pokraji hladomoru, miliony lidí živoří. „Dnešek je poslední varování,“ burcuje OSN

Autor: ČTK - 
5. září 2022
12:06

Somálsko je na pokraji hladomoru, v oblasti Bay by mohl propuknout už v říjnu, uvedl dnes Martin Griffiths, šéf Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN. Tisíce lidí v Somálsku umírají v důsledku rekordního sucha, situaci ještě zhoršily důsledky války na Ukrajině, píše agentura AP.

„Hladomor klepe na dveře. Dnešek je poslední varování. Analýza týkající se dostupnosti potravin a výživy v Somálsku obsahuje konkrétní náznaky, že ve dvou oblastech regionu Bay nastane v období od října do prosince tohoto roku hladomor,“ uvedl podle agentury AFP Griffiths na tiskové konferenci v somálském hlavním městě. Griffiths přijel do Mogadiša ve čtvrtek, dnes uvedl, že byl „hluboce šokovaný mírou bolesti a utrpení, které prožívá tolik Somálců“.

Podle údajů OSN je v celé zemi postiženo historickým suchem celkem 7,8 milionu lidí, tedy téměř polovina populace, přičemž 213 000 lidí je vážně ohroženo hladomorem. Nedostatek vody a jídla od roku 2021 přiměl milion Somálců opustit své domovy.

Somálsko dlouhodobě trpí nedostatkem humanitární pomoci a situaci ještě zhoršila ruská invaze na Ukrajinu. Od africké země se odklonili dárci, kteří soustřeďují své příspěvky na dění v Evropě, píše AP. Somálsko před válkou dováželo 90 procent pšenice z Ruska a z Ukrajiny. Teď je zasaženo nedostatkem obilnin způsobených námořní blokádou i prudkým nárůstem cen potravin.

Somálsko postihl hladomor už v letech 2011 a 2012; zemřelo při něm 260 000 lidí, téměř polovina byly děti do pěti let. Další velké sucho Somálsko zažilo v letech 2016 a 2017. Světová meteorologická organizace při OSN už na konci srpna uvedla, že pro letošek čeká rovněž velmi malý úhrn srážek, píše AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi