Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putin chytil Evropu pod krkem. Ve hře jsou výpadky proudu a hromadné propouštění, varují Němci

Autor: ČTK, vja - 
5. září 2022
09:50

Energetická válka mezi Ruskem a Západem je nyní v plném proudu. Hrozí, že se z ní stane totální boj o moc, v němž se Západ bude snažit zastropovat cenu ruské ropy a Kreml natrvalo přeruší dodávky plynu do Evropy. Nepředvídatelný spor, v němž obě strany nasazují nekonvenční zbraně ekonomické války, ukazuje, do jaké míry se ruská hybridní válka rozšířila do zemí EU. Ruský prezident Vladimir Putin testuje skutečnou ochotu Evropy k vypnutí světel v rámci obrany ukrajinské suverenity, uvádí analýza deníku The Guardian.

Gazprom, ruský státní dodavatel plynu, v pátek odpoledne oznámil, že při běžné údržbové kontrole byl zjištěn únik oleje z hlavních plynových turbín u kompresorů na plynovodu Nord Stream 1, kterým se přivádí plyn ze Sibiře do severního Německa přes Baltské moře. Gazprom po nesčetných neobvykle dlouhých přestávkách na údržbu uvedl, že nakonec bude oprava úniku trvat neurčitě dlouho.

A trhy na zastavení dodávek zareagovaly okamžitě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si ráno připisovala zhruba 30 procent. Později se její růst zmírnil, kolem 08:30 SELČ vykazovala nárůst zhruba o 20 procent na 257 eur (asi 6300 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Ruské oznámení, zeměmi EU považováno za vcelku průhledné vydírání, přišlo několik hodin poté, co ministři financí zemí G7 prosadili propracovaný plán na zastropování cen ruské ropy, se kterým původně přišly Spojené státy. Cílem je zavést tento limit již v prosinci, následkem čehož by Putin přišel o zdroje potřebné k financování války na Ukrajině pro zimním období.

Video  Jak je to se zásobami plynu?  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Až dosud byl Gazprom ve výhodné situaci, kdy klesající evropská poptávka po ruské energii nevedla k poklesu příjmů v důsledku růstu světových cen energií. Novinkou v oznámení ministrů financí G7 bylo, že se USA podařilo přimět dosud skeptické Německo, aby se návrhem vážně zabývalo.

Jak srazit cenu ruské ropy? Nepojišťovat lodě!

Jakmile v červnu skončilo zasedání vedoucích představitelů G7, vydali se do Londýna vysocí američtí úředníci, aby s ministerstvem financí projednali, jak by tento nápad mohl fungovat. Plán spočívá především v žádosti, aby poskytovatelé pojištění lodní dopravy zamezili pojištění jakéhokoliv tankeru, který plánuje prodávat ropu nad cenový strop stanovený skupinou G7.

Tento odvážný zásah do trhu má však mnoho vnitřních nedostatků. Pojišťovatelé tvrdí, že neznají cenu ropy, kterou bude jimi pojištěná loď prodávat. Aby systém fungoval, může vyžadovat účast neutrálních zemí dovážejících ropu, jako je Indie, jinak si Rusko jednoduše najde pro svou ropu nové odbytiště. Zasažen by byl zejména řecký lodní průmysl.

Navzdory práci od zasedání G7 nepadla dohoda na konkrétní výši cenového stropu a z řad londýnského pojišťovacího průmyslu se neozývají zrovna slova podpory. Plán tedy zůstává dlouhodobě na úrovni teorie.

Putin má silné páky, můžou se mu ale vymstít

V reakci na to Putin příliš nezahálel a má již k dispozici vcelku silné páky. Nejdříve snížil dodávky skrze Nord Stream 1 na pouhých 20 % běžné úrovně, čímž přispěl k obrovskému nárůstu cen plynu. Nyní se pravděpodobně rozhodl, že chytí evropské země přímo pod krkem a pod záminkou složité opravy technického problému plynovod na neurčito zcela uzavřel.

15:44
Dnes

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné. Modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala agentura TASS. O dva dny dříve informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

15:02
Dnes

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

14:22
Dnes

Evropská unie zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti zahraničnímu vměšování do unijních voleb. Plán na summitu v Bruselu v noci na dnešek představil premiér předsednické Belgie Alexander De Croo. Krátce před summitem český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídry členských zemí i unijních institucí o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb.

„Chceme velmi často vyhodnocovat zaznamenané dezinformační kampaně, sdílet tyto informace se členskými státy a spolupracovat s národními justičními orgány na přijetí opatření,“ uvedl De Croo citovaný agenturou Reuters. Slíbil také, že spolupráci bude koordinovat Belgie jako předsednická země a začne fungovat okamžitě, aby byla efektivní v době červnových voleb do Evropského parlamentu.

Zobrazit celý online

Rusko již ve středu kvůli údržbářským pracím dodávky plynovodem Nord Stream 1 přerušilo. Podle původních informací měla odstávka skončit v sobotu ráno. Gazprom o víkendu však uvedl, že údržba provedená společně se zástupci firmy Siemens Energy odhalila únik oleje v kompresorové stanici Portovaja, takže není možné zajistit bezpečný provoz.

Existuje však riziko, že by se Putinovi podobný postup mohl vymstít. Zejména pokud se mocní ruští plynárníci začnou domnívat, že svými kroky bezprostředně ohrožuje jejich živobytí. Někteří z ruských představitelů sdílí názor, že pokud skutečně Rusko hodlá vážně poškodit německý průmysl, musí udeřit ihned.

Výpadky proudu jako reálná hrozba

Německo tvrdí, že má mírný náskok, pokud jde o snahu naplnit zásobníky plynu na 80 % kapacity. Němečtí průmyslníci a politici však varovali, že i přesto by odstávky mohly vést k výpadkům proudu a možnému hromadnému propouštění. Uvnitř EU není pochyb o tom, že Putin již několik měsíců manipuluje s dodávkami plynu. Naplňuje se tak scénář, před kterým bylo Německo (a řada dalších zemí) opakovaně varováno. Tedy to, že pokud se Berlín stane příliš závislým na levném ruském plynu, Moskva využije příležitosti k oslabení země.

„Oznámení Gazpromu o opětovném uzavření Nord Stream 1 pod evidentně falešnými záminkami je dalším z důkazů jeho nespolehlivosti jako dodavatele,“ pronesl hlavní mluvčí Evropské komise Eric Mamer. „Jde rovněž o důkaz ruského cynismu,“ dodal.

Video se připravuje ...
Další videa