Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Boris zdaleka neskončil: Kam povedou další Johnsonovy kroky. Zůstane v politice?

Autor: ČTK, vja - 
4. září 2022
17:22

Britský premiér Boris Johnson před sebou má poslední dny v úřadu. Oficiálně skončí jako premiér Spojeného království v úterý 6. září. V kuloárech britské vlády se mezitím spekuluje o tom, kam Johnson zamíří dál. Možné je, že se vrátí zpět do víru mediálního světa. Odhadnout další kroky končícího premiéra zřejmě nebude vůbec jednoduché. V rozporu se svým veřejným vystupováním je Johnson údajně uzavřená osobnost, kterou je těžké přečíst i pro jeho nejbližší, hodnotí stanice CNN.

Johnson byl pro mnoho lidí v první řadě celebritou a až druhotně politikem. Má za sebou dlouhou a dobře zdokumentovanou mediální kariéru sloupkaře, spisovatele, televizního moderátora, tvůrce dokumentů, přičemž dokonce působil jako redaktor pravděpodobně nejvlivnějšího politického časopisu v zemi The Spectator.

Vlivný starosta

Jeho mzda v předešlých zaměstnáních činila ve výsledku výrazně více, než kolik dostával za funkci premiéra. Předchozí pracovní pozice mu poskytovaly také takovou moc nad názory veřejnosti, jakou mu záviděla i řada politiků.

Video  Carrie Johnson - Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?  - Videohub
Video se připravuje ...

Během jeho působení ve funkci londýnského starosty věnovali vládní úředníci velkou pozornost Johnsonovu týdennímu sloupku v Daily Telegraphu, který vycházel v pondělí ráno a v případě, kdy byly ignorovány jeho politické požadavky, obsahoval nepříliš obratně skryté výhrůžky. Johnsonova popularita znamenala, že mohl způsobit úřadující vládě skutečné problémy pouhou veřejnou kritikou nebo projevením souhlasu.

Je tedy logické, že Johnson, muž se sedmi dětmi, nákladným životním stylem, ale bez sklonů k tvrdé práci, by si mohl vychutnat možnost znovu se ponořit do výnosné mediální kariéry, která mu poskytuje spoustu volného času takřka bez omezení.

Johnsonovi přátelé: „Boris zdaleka neskončil!“

Johnsonovi přátelé a kolegové se nechali slyšet, že zdaleka nejsou přesvědčeni o tom, že by Johnson snad s vysokou politikou skončil, ani o tom, že by si nechal ujít možnost znovu vstoupit do Downing Street, pokud by se taková příležitost někdy naskytla. CNN zpovídala několik Johnsonových přátel, politických spojenců a kolegů, mluvili o tom, co by podle nich mohlo pro odcházejícího premiéra následovat. Všichni hovořili pod podmínkou anonymity kvůli nejistotě, která v britské politice v současné době panuje.

Johnsonovi nejbližší spojenci se domnívají, že je rozzuřený ze způsobu, jakým byl donucen odejít z funkce. Na pozadí řady skandálů byl Johnson dotlačen k rezignaci po hlasování o nedůvěře, které začátkem července vyvolali Labouristé.

„Mnoho mých kolegů a já se domníváme, že mohl a měl ustát bouře vyvolané kvůli skandálům Partygate a jmenování Chrise Pinchera,“ říká jeden z Johnsonových dlouholetých politických spojenců s odkazem na nelegální večírky, které se konaly v Downing Street během pandemie koronaviru, a na odhalení, že Johnson jmenoval zástupcem šéfa vlády člověka, o kterém věděl, že v minulosti čelil obviněním ze sexuálního obtěžování.

„Výzva k rezignaci přišla ze strany médií, nikoli od veřejnosti. Obávám se, že jeho vlastní poslanci se pod tlakem prohnuli. Myslím, že má stále nevyřízené účty, a doufal bych, že zůstane politicky aktivní,“ dodává Johnsonův kolega. O tom, zda by se Johnson mohl reálně vrátit na pozici premiéra, se vedou další debaty. Johnson slíbil, že podpoří toho, kdo převezme funkci lídra Konzervativců, a žertem prohlásil, že jeho podpora některého z kandidátů by mohla být polibkem smrti.

Bývalý manažer Johnsonovy kampaně a jeho přítel si však myslí, že pokud by se jeho nástupci začalo dařit, mohl by Johnson začít pomýšlet na velký návrat „Se vší jistotou může prohlásit, že jej voliči nikdy neporazili. Nikdy ho neporazila jeho vlastní strana - vyhrál hlasování o důvěře,“ říká Johnsonův přítel. „Jakkoli to teď zní divně, pomohlo by jeho mediální kariéře, kdyby myšlenku na návrat nechal otevřenou. Ty dvě věci spolu jdou ruku v ruce.“ 

Popularita na bodu mrazu

V této analýze zatím chybí nepříjemná pravda, že veřejnost se k Johnsonovu odvolání ani ke jmenování jeho nástupce nijak nevyjádřila. Pokud by se příštímu premiérovi začalo dařit špatně, zůstává otevřená možnost, že Konzervativní strana jej odvolá a do svého čela opět dosadí Johnsona.

Situace se může zkomplikovat ve chvíli, kdy se Johnson dostane do kontaktu se širšími voličskými skupinami. Z úřadu odchází s velmi nízkou mírou podpory a pošramocenou pověstí. Přes veškerou Johnsonovu politickou obratnost při jednání ve Westminsterském paláci chápe jeho odchod většina veřejnosti jako svého druhu zradu. Úřad totiž opouští v době, kdy země čelí energetické krizi a potýká se s nedostatečnou úrovní zdravotní péče.

Právě otázka jeho popularity by mohla výrazně ovlivnit, jak lukrativní bude jeho budoucí mediální kariéra. „Není pochyb o tom, že přitáhne o něco méně lidí, než dříve. Během svého působení ve funkci si dokázal odcizit poměrně velkou část svého cílového publika,“ říká Johnsonův bývalý poradce.

Je tu ještě jedna otázka, na kterou zatím nemá nikdo přesnou odpověď. Zůstane Johnson poslancem i po odchodu z funkce premiéra? Mohl by být trnem v oku novému premiérovi, jako jím bylo mnoho předchozích premiérů svým nástupcům. Pokud parlamentní vyšetřování zjistí, že úmyslně uvedl parlament v omyl v souvislosti s kauzou Partygate, mohl by čelit odvolání a přijít o mandát.

U Johnsona se těžko odhaduje každý další krok. I přes to, že opouští nejvyšší úřad v zemi, jsou Johnsonův zápal a ambice stále jasně patrné. Ačkoli tedy není přesně jasné, co v budoucnu čeká jednoho z nejrozporuplnějších britských politických lídrů, jednou věcí si můžeme být jistí: o Borisi Johnsonovi jsme neslyšeli naposledy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi