Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rajčatová bitva! Španělské městečko zbarvilo do ruda 130 tun tomat. Zápas má jasná pravidla

Autor: ČTK - 
31. srpna 2022
18:20

Ulice španělského městečka Buňol nedaleko Valencie se dnes opět zbarvily dočervena, a to díky 130 tunám rajčat, která po sobě házeli lidé během tamní tradiční slavnosti zvané Tomatina. Předchozí dva ročníky této události, na níž do desetitisícového města na východě Španělska jezdí tisíce turistů, včetně zahraničních, se nekonaly kvůli pandemii covidu-19.

„Jsme strašně rádi, že jsme mohli znovu uspořádat tuto naši milovanou slavnost a dostat ze sebe všechen ten adrenalin nashromážděný za poslední dva roky,“ řekla španělskému tisku tamní radní pro turistiku María Vallésová, která v úterý navštívila firmu zásobující Tomatinu rajčaty. Letos jich kvůli menšímu počtu turistů z Asie použili asi o deset tun méně ve srovnání s rokem 2019. „Tento rok ale máme více turistů evropských, mimo jiné z Belgie, Německa, Anglie či Itálie,“ dodala Vallésová.

Šest kamionů přivezlo 130 tun rajčat, která předtím připravila místní firma. „Jsou to normální rajčata, která se prodávají v supermarketu, ale my jsme je nechali 14 dní dozrát, aby byla správně měkká a nikomu v té bitvě neublížila,“ popsal Iván Bonfria z firmy Citrimed.

Tomatina má i svá další pravidla. Rajče se musí před hodem rozmačkat, nesmí se házet lahve či jiné nebezpečné předměty a účastníci si nesmí navzájem trhat oblečení, pokud tedy nějaké mají. Doporučuje se obléci se co nejspořeji, nebo si vzít alespoň oblečení na jedno použití.

Původ Tomatiny není zcela jasný. Jedna z verzí je ta, že vznikla z náhodného házení rajčat v roce 1945. Tehdy se ve městě konal karnevalový průvod, jehož se chtěla zúčastnit skupinka přihlížejících. Organizátoři jim to nedovolili, a tak se strhla bitka. A jelikož byl nedaleko stánek se zeleninou, zrodila se Tomatina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi