Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pohřeb obětí tragického požáru v Gíze: Zemřelo nejméně 41 lidí včetně mnoha dětí

Aktualizováno -
14. srpna 2022
21:13
Autor: ČTK - 
14. srpna 2022
13:00

Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza dnes zahynulo nejméně 41 lidí a dalších nejméně 14 jich bylo zraněno, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje píše o nejméně 40 mrtvých a 45 zraněných. V Gíze již dnes proběhly i pohřby některých z obětí.

Požár způsobený elektrickým zkratem podle zdrojů Reuters propukl ve chvíli, kdy se v kostele Abú Sífína v hustě zalidněné dělnické čtvrti Imbába shromáždilo k bohoslužbě zhruba 5000 věřících.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že hlášení o požáru obdrželo v 9:00 a že zjistilo, že požár vypukl v klimatizačním zařízení ve druhém patře budovy. Požár ministerstvo přičetlo elektrickému zkratu, vyšetřování však pokračuje. Církev, která informovala o bilanci obětí s odkazem na představitele zdravotnictví, sdělila, že požár propukl při bohoslužbě.

Plameny podle zdrojů Reuters zablokovaly vchod do kostela, což vedlo k tlačenici. Většinu z obětí podle těchto zdrojů tvoří děti. Na místo bylo vysláno 15 hasičských vozů a sanitky rozvážely zraněné do okolních nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že do nemocnic bylo převezeno nejméně 55 lidí, ale nesdělilo počet mrtvých.

„Lidé se shromažďovali ve třetím a čtvrtém patře a viděli jsme, že z druhého patra vychází kouř. Lidé spěchali dolů po schodech a vypadalo to, že padají jeden na druhého,“ řekl Reuters jeden z věřících Jásir Munír. „Pak jsme uslyšeli ránu, jiskry a viděli oheň vycházející z okna,“ řekl. Dodal, že byl spolu s dcerou v přízemí, takže se jim podařilo utéct.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí telefonicky kondoloval papeži egyptské koptské církve Tavadrosovi II., oznámila prezidentská kancelář. „Pozorně sleduji vývoj kolem této tragické nehody,“ uvedl Sísí na facebooku. Dodal, že nařídil všem státním orgánům a institucím, kterých se to týká, aby se tragédií a jejími následky zabývaly.

Gíza, kde požár vypukl, je druhé největší egyptské město a nachází se naproti Káhiře na protějším břehu Nilu. Koptští křesťané tvoří asi deset procent egyptské populace a dlouhodobě si stěžují na diskriminaci ze strany muslimské většiny.

Video  Blesk Podcast: 100 let od nalezení Tutanchamona. Kdo to byl?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi