Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ohnivé inferno v ropném skladu: Plameny se šíří, Kuba odstavila největší elektrárnu

Autor: ČTK - 
9. srpna 2022
20:49

Požár v ropném skladě největšího kubánského terminálu ve městě Matanzas se rozšířil na čtvrtou z osmi nádrží. Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na prohlášení úřadů. Ty již dříve rozhodly, že odstaví největší elektrárnu v zemi, která stojí nedaleko ohniska požáru a nemá dost vody na chlazení. Krok jen posílil obavy z dalších problémů s dodávkami proudu, které byly časté již před požárem.

Kubánská vláda v pondělí večer místního času oznámila, že nechala odstavit elektrárnu Antonio Guiteras, která se nachází jen několik kilometrů od požáru v ropném skladu přístavního terminálu v Matanzas. Stalo se tak kvůli „nedostatku vody“ nezbytné pro chlazení zařízení elektrárny, která vyrábí elektřinu za použití ropy.

Hasiči se snaží zamezit rozšíření požáru. Úřady uvedly, že oheň pohltil čtvrtou z osmi velkých nádrží s kapacitou 50 milionů litrů. Z nebe zasahují čtyři vrtulníky, jejich nasazení ale negativně ovlivňuje hustý kouř. Na místě jsou i hasiči z Mexika a Venezuely, kteří se specializují na ropné požáry. Zástupce velitele kubánských hasičů Alexander Ávalos uvedl, že nemá informace o nádržích, které oheň nezasáhl. Předpokládá ale, že jejich stav je zhoršený.

Podle kubánského prezidenta Miguela Díaze-Canela mají hasiči areál, kde hoří, pod kontrolou a požár se snaží potlačit. „Není to ale lehký úkol,“ uvedl. Podle velitelů zásahu se hasiči budou snažit proniknout hlouběji do míst, kde hoří, a zasahovat tam se speciální hasící pěnou. Panují obavy, že by se oheň mohl rozšířit na nádrže, kde se nachází benzín či lehké topné oleje. Jedná se totiž o látky, které jsou hořlavější než těžká ropa a mazut, které hoří nyní.

Hrozí protesty

Požár v areálu vypukl v pátek večer místního času a hasičům se ho stále nepodařilo uhasit. V pondělí začala hořet a zřítila se třetí z osmi velkých nádrží v ropném skladu. Od pátku zahynul jeden hasič a dalších 14 lidí se pohřešuje. Na 125 lidí se zranilo. Podle prvních domněnek požár vypukl kvůli zásahu bleskem.

Odpojení největší elektrárny v zemi zhoršilo stav dodávek proudu. Správce kubánské elektrické sítě uvedl, že dnes nebude schopen pokrýt 36 procent předpokládané poptávky. Odpojení ale hrozí i další důležité elektrárně, které se tenčí zásoby ropy.

Ve výrobě elektřiny Kuba využívá ve velké míře právě ropu, kterou ale musí dovážet ze zahraničí. V minulosti ostrov zásobovala politicky spřátelená Venezuela, dodávky z této země se ale v posledních letech snížily. Požár v ropném terminálu v Matanzas by situaci mohl zkomplikovat. Jedná se totiž o jediný kubánský přístav, kde mohou kotvit a vykládat velké tankery. Z terminálu proudí ropa do elektráren skrze produktovod. Oheň sice přímo neponičil přístav, ale celá řada technických zařízení mohla být při požáru poškozena, uvedla agentura Reuters.

Časté výpadky proudu ztěžují život obyvatelům ostrova, a to především v teplých letních měsících. Kvůli problémům s dodávkami občas Kubánci vyjdou do ulic, naposledy se tak stalo minulý týden v Santiagu de Cuba.

Video  Šokující video z thajského klubu: Hořící lidé vybíhali ven!  - twitter, zf
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi