Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrůza v ulicích: Přívalové deště zabíjely, zatopily i metro. 7 mrtvých při záplavách v Jižní Koreji

Autor: ČTK - 
9. srpna 2022
08:09

Nejméně sedm lidí zemřelo při přívalových deštích, které v noci na dnešek zaplavily jihokorejskou metropoli Soul a její okolí. Šest lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP. Liják proměnil ulice metropole v řeky, zastavil metro a způsobil výpadky energie.

Nad Soulem začalo pršet v pondělí ráno, večer déšť zesílil. Podle korejského meteorologického úřadu v jižní části hlavního města v pondělí v noci napršelo přes 100 milimetrů za hodinu, přičemž některé čtvrti zaznamenaly až 141,5 milimetru srážek za hodinu.

Přes 420 milimetrů srážek naměřily úřady od pondělí do úterý ráno v jednom z obvodů, který sousedí s řekou Han.

Podle meteorologů jde o nejvyšší údaje za poslední desetiletí, předpověď navíc hlásí další déšť.

Nejméně pět lidí zahynulo v Soulu a další dva v sousední provincii Kjonggido. Čtyři ze sedmi obětí voda uvěznila v zaplavených budovách, jedna byla pravděpodobně zasažena elektrickým proudem, další našli pod troskami autobusové zastávky. Sedmý člověk zahynul při sesuvu půdy.

V metropoli a okolních městech liják poničil téměř 800 budov, přes 400 lidí se muselo evakuovat, uvedlo jihokorejské ministerstvo vnitra. V luxusním a hustě obydleném obvodu Kangnam voda zaplavila budovy i obchody, které se ocitly bez proudu. Voda zastavila auta i autobusy a zastavila i provoz metra, někteří lidé se proto nemohli dostat ráno domů nebo večer do práce.

„Byl jsem včera večer nedaleko stanice Kangnam, když déšť zesílil, hromy a blesky udeřily každých 30 vteřin,“ uvedl 27letý muž, který v místě pracuje v kanceláři. „Najednou byly zaplavené autobusy, metro i ulice, a proto jsem se rychle rozhodl rezervovat si ubytování, abych tu nezůstal uvězněný a bez místa, kam jít,“ dodal.

Video  Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat, a jak bouřky vznikají?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi