Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napětí kolem Tchaj-wanu: Čína se připravuje na invazi, varuje ministr

Aktualizováno -
9. srpna 2022
06:50
Autor: ČTK - 
8. srpna 2022
07:28

Čínské vojenské cvičení ve vodách a ve vzdušném prostoru kolem Tchaj-wanu pokračuje, ačkoliv mělo v neděli skončit. Peking využívá svá vojenská cvičení v blízkosti Tchaj-wanu k přípravě invaze, varoval šéf tchajwanské diplomacie Joseph Wu. Čína podle něj hledá záminky pro zahájení manévrů a jedním z nich byla návštěva šéfky Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové.

Peking zahájil vojenské manévry bezprecedentního rozsahu v okolí Tchaj-wanu minulý čtvrtek bezprostředně poté, co šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová ostrov navštívila navzdory čínské kritice.

Velení východního křídla čínské armády na sociální síti weibo uvedlo, že bude mimo jiné cvičit protiponorkové útoky.

Čína Tchaj-wan považuje za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu.

Původně mělo cvičení skončit v neděli, ale o víkendu Peking oznámil, že potrvá až do 15. srpna.

Čína by nebyla schopná připravit bezpilotní letouny, kyberútoky a dezinformační kampaně v tak krátkém čase, uvedl Wu. „Skutečným záměrem Číny je změnit status quo v Tchajwanském průlivu a v celém regionu,“ dodal šéf diplomacie.

Připravují se na invazi

Okolo středové oblasti 180 kilometrů širokého průlivu se podle zdroje agentury Reuters drželo v úterý ráno okolo 20 plavidel čínského a tchajwanského námořnictva. Několik čínských lodí také podniklo misi u východního pobřeží ostrova.

Agentura AFP dříve uvedla, že tchajwanské ozbrojené síly v úterý brzy ráno SELČ spustily vlastní cvičení, které simulovalo obranu ostrova před čínskou invazí. Manévry, které byly podle zástupce armády plánované a nejsou odpovědí na současné zvýšení napětí, zahrnovaly dělostřeleckou ostrou palbu. Druhé kolo s nasazením několika stovek vojáků a 40 houfnic plánuje tchajwanská armáda na čtvrtek.

Video  Proč strážník zabil ženu a dcery? Čína pálí u Tchaj-wanu ostrýma! A Muradov odhalil plán  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi