Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masivní požár dál sužuje i Kalifornii: Šíří se nekontrolovaně a ničí domy lidí

Autor: ČTK - 
1. srpna 2022
09:32

V kopcích na severu Kalifornie hasiči bojují s lesním požárem, který se po pátečním vypuknutí rychle rozrostl do největšího ohně letošního roku v nejlidnatějším americkém státě. Požářiště v neděli večer zůstávalo zcela nezabezpečené, oblast muselo opustit asi 2000 lidí. Úřady varují, že situaci by v nejbližších dnech mohly zkomplikovat bouřky, píše zpravodajská společnost BBC.

Požár nazvaný McKinney vypukl ze zatím neznámého důvodu v pátek odpoledne. Hoří v řídce zalidněné části okresu Siskiyou jen několik kilometrů jižně od hranic Kalifornie s Oregonem. Podle posledního hlášení agentury Cal Fire, která koordinuje boj proti požárům, už spálil území o rozloze 212 kilometrů čtverečních.

Šlo tak o ještě větší explozi ohně než o týden dříve v případě požáru Oak, který se rozhořel v centrální části Kalifornie poblíž Yosemitského národního parku. Toto ohnisko se hasičům aktuálně daří dostávat pod kontrolu poté, co se za několik dní rozrostlo na necelých 80 čtverečních kilometrů.

Požár McKinney zatím hoří zcela nekontrolovaně a podle kalifornského guvernéra Gavina Newsoma už zničil vícero obydlí. Newsom v okrese Siskiyou vyhlásil stav nouze. Místa zasažená požárem podle úřadů opustilo nejméně 2000 obyvatel nebo turistů, kteří zdolávali známou dálkovou trasu Pacific Crest Trail.

Podle Newsoma k rychlému šíření plamenů přispěly vysoké teploty, vítr a blesky. Tyto nepříznivé podmínky by mohly v nejbližších dnech pokračovat, neboť předpověď slibovala další bouřky. „Nahromaděné palivo je tak suché, že blesk to může celé zažehnout,“ řekla mluvčí Lesní správy USA Adrienne Freemanová. Dodala, že bouřky zpravidla provází „nevyzpytatelný“ vítr, který může plameny hnát do různých stran. Meteorolog Brad Schaaf nicméně deníku The New York Times řekl, že kouř stoupající z požářiště by mohl způsobit pokles teplot a potažmo zmírnit některé faktory přispívající k šíření plamenů.

Požár McKinney vypukl v době, kdy má Kalifornie před sebou ještě měsíce svého „období ohňů“. Stát se podobně jako velká část amerického západu potýká s dlouhodobým nedostatkem vláhy a nárůstem teplot, což zvyšuje riziko šíření plamenů. Experti tento vývoj považují za součást globálních klimatických změn poháněných skleníkovými plyny uvolňovanými při lidských aktivitách.

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

Video  Večerní boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (29.7.2022)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi