Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dodrží Macron slib? Vyhořelá chlouba Paříže se má příští rok znovu otevřít pro věřící i turisty

Autor: ČTK - 
28. července 2022
15:00

Pařížská katedrála Notre-Dame se opět otevře pro věřící i pro veřejnost během roku 2024. Při návštěvě staveniště to dnes oznámila francouzská ministryně kultury Rima Abdul-Malaková, informovala stanice BFM TV. Chrám z 12. století v dubnu 2019 silně poškodil požár. Dokončení opravy do roku 2024 sliboval i francouzský prezident.

„Stavební práce rychle postupují, v souladu s harmonogramem. Věříme, že rok 2024 bude rokem ukončení většiny prací a rokem otevření katedrály pro bohoslužby i pro veřejnost,“ řekla ministryně.

Abdul-Malaková ale přiznala, že v době otevření nebude rekonstrukce zcela dokončená. Přesné datum otevření zatím také není jasné. „Rok má přece 365 dní,“ řekla ministryně novinářům.

Opravy komplikovala i pandemie

Opravu zpomalily komplikace během pandemie covidu-19, ale také nutnost vyčistit okolí od toxického olověného prachu, který se uvolnil při požáru. Na konci léta by měla začít oprava střešní konstrukce a kleneb.

Na opravu svatostánku dohlíží speciální a za tímto účelem zřízená státní organizace, v jejímž čele stojí generál Jean-Louis Georgelin. Ten v rozhovoru s listem Le Figaro minulý týden uvedl, že ambice otevřít v roce 2024 je „časově napjatá a komplikovaná“.

Opravu do roku 2024 již v dubnu 2021 při návštěvě vyhořelé katedrály sliboval prezident Emmanuel Macron.

Požár Notre-Dame

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru ještě nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci nebo nedopalek cigarety. Památku chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně. O požáru už také vznikl film.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi