Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Teleskop Jamese Webba nepřestává udivovat: Zachytil galaxii starou 13,5 miliardy let

Autor: Mii - 
21. července 2022
17:27

Je tomu teprve pár dní, co vesmírný teleskop Jamese Webba, nástupce Hubbleova teleskopu, začal naplno operovat a už si může připsat další úspěch. Poté, co pořídil barevné fotografie vzdálených objektů, které nadchly celý svět, se mu podařilo zachytit galaxii starou 13,5 miliardy let. To je podle vědců dosud nejstarší galaxie, na kterou kdy lidstvo narazilo.

Galaxie je stará jen o 300 milionů let méně než Velký třesk, tudíž patří mezi opravdu hodně velké „pamětníky“. Zatím nejstarší zachycenou galaxii nazvanou GN-Z1 tato nová překonala o 100 milionů let.

Objevený útvar vědci nazvali GLASS-Z13. Teleskop zachytil také další podobně starou galaxii, která překonává dosavadní rekord, ta dostala název GLASS-Z11. „Pokud jsou tyto galaxie tak daleko, jak si myslíme, vesmír je u nich teprve několik stovek milionů let starý,“ popsal astronom Rohan Naidu pro server New Scientist.

Autoři studie, ve které o objevu informují, rovněž uvedli, že galaxie jsou v porovnání s naší Mléčnou dráhou poměrně malé. Mléčná dráha má průměr zhruba 100 tisíc světelných let, zato GLASS-Z13 pouhých 1600 světelných let.

Video  Blesk Podcast: Vědci se těší na data! Fotografie je jen třešnička, jakou záhadu rozlousknou?  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi