Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministryně urazila homosexuály, mluvila o „tamtěch lidech“. Ve Francii žádají její hlavu

Autor: ČTK - 
17. července 2022
16:04

Francouzská ministryně pro místní samosprávu Caroline Cayeuxová čelí výzvám k odstoupení kvůli svým výrokům týkajících se homosexuálů, mluvila o nich jako o „tamtěch“ lidech. List Le Journal du Dimanche dnes zveřejnil výzvu více než stovky známých osobností, které se v něm ptají, proč je Cayeuxová ještě ve vládě.

Cayeuxová, která je součástí nové francouzské vlády jmenované 4. července, dostala v Senátu otázku, zda je stále proti zákonu z roku 2013 o sňatcích osob stejného pohlaví a adopcích osobami stejného pohlaví. Tehdy ho označila za „plán proti přírodě“ a „rozmar“.

Ministryně uvedla, že si stojí za tím, co v roce 2013 řekla a ujistila, že „mezi tamtěmi lidmi má spoustu přátel“.

Ministryně později na twitteru dala najevo lítost a uvedla, že její vyjádření bylo nevhodné a poslala omluvný dopis organizacím zaměřeným na boj s diskriminací.

Osobnosti, které se připojily k otevřenému dopisu v Le Journal du Dimanche, se ptají, „jak se můžeme smířit s tím, že členka vlády nazývá francouzské občany 'tamtěmi' lidmi?“. Ministryně podle nich dala najevo, že je přesvědčená, že gayové a lesby nepatří do stejné kategorie jako ostatní občané.

Výzvu podepsali poslanci, představitelé občanské společnosti, starostové, bývalí členové vlády včetně někdejšího premiéra Manuela Vallse, novináři nebo právníci.

Premiérka Élisabeth Borneová v pátek výroky Cayeuxové z minulosti označila za „šokující“ a řekla, že její vysvětlení bylo nešikovné, ale že ve vládě zůstane.

Agentura AP píše, že kontroverze kolem Cayeuxové rozdělily vládu v době, kdy je prezident Emmanuel Macron politicky oslabený kvůli ztrátě většiny v parlamentu. Ministr dopravy Clément Beaune, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě, její výroky označil za „mimořádně škodlivé“. Mluvčí vlády Olivier Véran zase řekl, že neodpovídají dnešní době.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

ctirad123 ( 17. července 2022 17:42 )

Není náhodou potřeba řešit jiné věci? Např. mír ve světě, dostatek energie a plynu atd. atd.

Citronel ( 17. července 2022 17:38 )

Oni jsou plnohodnotně úchylný a né někdo bezejmenný tamten a protože je jich moc a jsou mezi nimi i mocní, tak to musí být tolerováno. Zoofilů a jiných zvrhlíků je poskrovnu, tak to že se s tím narodili se už bere jinak a už je to trestné.

DBBS ( 17. července 2022 17:19 )

Jednoznačně, buznám děti do rukou nepatří a nikdy nebudou. Nikdy nedokážou zajistit výchovu tak jak má být, tedy tu kde je táta a máma jak to bylo po celou historii lidstva. říkejte si co chcete, ale tahle módní vlna být "něco" je leda tak práce pro psychiatrii a věřím že tahle "linie" nemá žádnou budoucnost.

zfloyd ( 17. července 2022 17:10 )

kam ten svět dospěl , jestli budou "tamti" jednou vládnout , tak lidstvo vymře , protože se nebude mít kdo rozmnožovat

doktormediciny ( 17. července 2022 17:09 )

Hm no....Je to tak strasne....Nebo je to takova floskule...

Zobrazit celou diskusi