Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Johnson končí: Po smršti rezignací ministrů opustí čelo Konzervativců, premiérem zůstane?

Aktualizováno -
7. července 2022
19:03
Autor: ČTK, trm - 
7. července 2022
10:15

Britský premiér Boris Johnson dnes oznámí rezignaci, zatím ale jen na post lídra Konzervativní strany. Premiérem zůstane, dokud nebude vybrán nový vůdce, oznámil ve čtvrtek v Londýně. Rezignaci krátce dnes podala ministryně školství Michelle Donelanová, kterou Johnson jmenoval do funkce teprve v úterý. Johnsona k demisi vyzval i nově jmenovaný ministr financí Nadhim Zahawi či ministr obrany Ben Wallace. Opoziční Labouristická strana v Británii vyvolá parlamentní hlasování o nedůvěře vládě, pokud se ho Konzervativní strana okamžitě nezbaví. V prohlášení to dnes uvedl šéf labouristů Keir Starmer.

„Chci, abyste věděli, jak moc mě mrzí, že se vzdávám nejlepší práce na světě,“ uvedl Johnson. „Nikdo není ani zdaleka nepostradatelný. Náš geniální a darwinovský systém vyprodukuje dalšího vůdce,“ řekl premiér. Dodal, že příštímu lídrovi konzervativců poskytne maximální podporu.

Johnson v projevu odmítl myšlenku na předčasné volby a za bolestnou označil skutečnost, že se mu nepodařilo dotáhnout do konce mnoho nápadů a projektů. Britské veřejnosti poděkoval. „I když se teď věci někdy mohou zdát temné, naše společná budoucnost je zlatá,“ uvedl na závěr svého projevu Johnson.

Kdo povede konzervativce?

Souboj o místo lídra konzervativců se uskuteční v létě a nový premiér bude vybrán před říjnovou stranickou konferencí. O vedení Konzervativní strany a vlády se podle britských médií chystá ucházet generální prokurátorka Suella Bravermanová či nový ministr zdravotnictví Steve Barclay. Podle průzkumu organizace YouGov, o němž dnes informovala agentura Reuters, je mezi konzervativci favoritem nynější ministr obrany Ben Wallace.

Donelanová se dnes stala pátou členkou vlády, která kvůli premiérovi rezignovala. Jen několik hodin před ní podal demisi ministr pro záležitosti Severního Irska Brandon Lewis a řada náměstků. Z Johnsonovy širší vlády tak už odešlo více než 50 britských poslanců, na premiérovu rezignaci tak byl vyvinut bezprecedentní tlak.

Jen několik minut předtím, než britská média přinesla zprávu o Johnsonově rezignaci, vyzval Johnsona k odchodu Zahawi, pouhých 36 hodin poté, co v čele ministerstva financí nahradil Rishiho Sunaka. Johnson před chystaným oznámením o své rezignaci už hovořil s královnou Alžbětou, uvedla stanice ITV.

Opozice: Jeho vlastní strana konečně uznala, že není schopen být premiérem

Opoziční Labouristická strana v Británii vyvolá parlamentní hlasování o nedůvěře vládě, pokud se ho Konzervativní strana nezbaví okamžitě. V prohlášení to dnes uvedl šéf labouristů Keir Starmer. „Jeho vlastní strana konečně uznala, že není schopen být premiérem,“ uvedl Starmer po zprávách médií, že Johnson dnes rezignuje na post vůdce Konzervativní strany. „Pokud se ho nezbaví, pak labouristé v národním zájmu zakročí a vyvolají hlasování o nedůvěře, protože nemůžeme pokračovat v tom, aby se tento premiér držel ještě další měsíce,“ řekl Starmer. Šéf labouristů tím reagoval na zprávy, že Johnson sice rezignuje, ale ve funkci premiéra bude pokračovat do podzimu.

Johnson přišel o důvěru mnohých členů své strany už kvůli skandálu známému jako Partygate. Ten vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v premiérově sídle v Downing Street v době, kdy byla Británie v koronavirovém lockdownu.

Zatím poslední kritiku si Johnson vysloužil poté, co 30. června kvůli údajnému sexuálnímu napadení dvou mužů rezignoval Christopher Pincher, náměstek hlavního whipa. Whip je poslanec, který dohlíží, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Pinchera jmenoval Johnson do funkce letos v únoru. Po vypuknutí této kauzy premiér nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl, a Johnson se za pochybení omluvil.

Rezignace byla správným krokem

Šéfka britské diplomacie Liz Trussová uvedla, že premiér dnes udělal správný krok. „Nyní potřebujeme klid a jednotu a pokračovat ve vládnutí, než se najde nový vůdce,“ řekla. 

Bývalý ministerský předseda John Major prohlásil, že Johnson by v zájmu „celkového blaha země“ neměl zůstat v premiérském úřadu, dokud se nenajde jeho nástupce. Major, který byl v čele vlády v letech 1990 až 1997, uvedl, že dočasným premiérem by se zatím mohl stát ministr spravedlnosti a vicepremiér Dominic Raab nebo by strana mohla změnit pravidla výběru, aby se proces urychlil.

Nově jmenovaný ministr pro záležitosti Walesu Robert Buckland naznačil, že čerstvě sestavený kabinet bude blokovat Johnsona, pokud se v nadcházejících týdnech pokusí učinit zásadní politické kroky.

Podobně se vyjádřila i skotská nacionalistická premiérka Nicola Sturgeonová: „Nejsem si jistá, zda se někdo může podívat na Borise Johnsona a dospět k tomu, že je schopen se opravdu chovat jako dočasný premiér. Bude chtít konat a během toho procesu nepochybně způsobí větší chaos, než už způsobil.“

Osmapadesátiletý Johnson byl podle agentury AP známý svou schopností vymanit se z úzkých. U moci zůstal navzdory obviněním, že měl příliš blízko ke stranickým sponzorům, chránil své příznivce před obviněními z korupce, klamal parlament a byl neupřímný k veřejnosti ohledně večírků v sídle britských premiérů v Downing Street 10. Nedávné odhalení, že Johnson věděl o Pincherově obvinění ze sexuálního napadení však bylo poslední kapkou.

Konzervativci a Rusko

Britská Konzervativní strana také čelila kritice, že se příliš ochotně nechává podporovat penězi ruských dárců. Johnson ve středu večer poslancům po dotazech řekl, že se bez přítomnosti dalších vládních úředníků setkal s oligarchou a někdejším pracovníkem sovětské tajné služby KGB Alexandrem Lebeděvem. Jeho syn, ruský mediální magnát Jevgenij Lebeděv, byl na Johnsonův návrh uveden do šlechtického stavu, a stal se tak členem britské Sněmovny lordů. List The Sunday Times uvedl, že šlechtický stav mu byl udělen navzdory varování bezpečnostních služeb, podle kterých Lebeděv pro Británii představuje bezpečnostní riziko.

Johnson byl hlavní tváří Konzervativní strany od července 2019. Ve funkcích vystřídal Theresu Mayovou, která neuspěla s vyjednáváním o podmínkách brexitu. Johnsonovi se odchod Británie z Evropské unie podařilo dokončit - země evropský blok po 47 letech opustila v lednu 2020.

Nyní naplno začal souboj o místo lídra konzervativců, podle Johnsona bude časový harmonogram oznámen příští týden. Přihlášku každého zájemce musí podpořit osm konzervativních poslanců. Poté začne série hlasování na úrovni poslanců. Tento proces zúží pole kandidátů na finální dvojici, ze které bude v poslední fázi vybírat členská základna strany.

Délka souboje o post lídra konzervativců bude záviset na tom, kolik se přihlásí zájemců. Mayová se ujala vedení Konzervativní strany ani ne tři týdny poté, co v roce 2016 odstoupil David Cameron. Johnson o funkci soupeřil s bývalým ministrem zdravotnictví Jeremym Huntem a úřadu se nakonec ujal dva měsíce poté, co Mayová oznámila, že rezignuje. Podle BBC se očekává, že by nový vůdce mohl být jmenován do září, záviset to ale bude také na tlaku konzervativců, kteří si přejí, aby Johnson skončil dříve.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 7. července 2022 18:51 )

Před soudem by měli stanou asi ti co dovolili a udělali zákon aby mohli být vůbec korunové dluhopisy !!!A najednou jim vadí že si je koupil místo nich a jejich známých i někdo jiný třeba Babiš ??Je mi s některých politiku a jejich voličů na blití !!!!!Když Vám někdo dovolí si koupit pozemek za korunu tak by měl být obviněn ten co to udělal ane ten kdo to koupil ??Asi to nechápete že ???

MAMKA2316 ( 7. července 2022 18:44 )

Proč se tak nezachová Rakušan a Fiala ??Ten se stará hlavně o Německo aby mělo od nás elektřinu a Ukrajina zbraně !!!Taková vláda tu od vzniku Českého státu nebyla ???Jejich voliči jsou asi ve většině případu jim podobni a neschopni ???,­https:­//www­.you­tube­.com/w­atch?­v=Njty­s3SfzhY

SPOLU do kanálu ( 7. července 2022 17:59 )

Aspoň má trochu soudnosti, ne jako ten ukrajinský šváb Fiala. Vláda složená z kreatur typu Stanjura, Blažek a Černochová brzy padne. Jediné řešení je vláda odborníků.

SPOLU do kanálu ( 7. července 2022 17:52 )

Umaštěný zbabělec Fiala by

sarima ( 7. července 2022 17:26 )

Nejlepšího premiéra má dnes ČESKO

Zobrazit celou diskusi