Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V levném Turecku můžete přijít o velké peníze: Dejte si pozor v restauraci i na baru

Autor: amb, ČTK, zf - 
6. července 2022
05:00

Inflací zmáhané Turecko je hitem letošního léta. Po koronavirových restrikcích lákají nedočkavé turisty nízké ceny i škála možností. I návštěva Istanbulu ale může vyjít draho a stačí k tomu chvilková nepozornost. V jakých situacích byste mohli přijít o našetřené peníze při ubytovávání, v restauracích nebo při večerním posezení?

Lira padá a turecká inflace je se 78 procenty na dvacetiletém maximu. Odborníci tamní situaci vykládají jako selhání měnové politiky prezidenta Erdogana. Právě kvůli tureckému lídrovi váhají i zahraniční investoři a přemýšlí o tom, jestli do země nechají proudit své peníze. V kombinaci s vyššími cenami potravin i energií se navíc zdá, že místo zlepšení přijde spíš další nedůvěra v měnové autority.

V dubnu se ceny v Turecku zvýšily o více než 7 procent, nárůst byl o 2 procenta vyšší než za březen. Doprava podle ČTK zdražila přes stonásobek a potraviny přibližně o 90 procent. Banky se snaží vycházet lidem vstříc, aby nehromadili dolary nebo zlato, píše Reuters. A přestože centrální banka koncem roku doufá ve zlepšení, nechat inflaci spadnout alespoň o několik desítek procent nebude rychlá záležitost.

Daily Sabah uvádí, že právě obnovený cestovní ruch by mohl Turecku pomoci. Poptávka po hotelích převyšuje čísla před pandemií. Velkou část turistů tvoří i místní, pro které jsou ale apartmány i dvakrát dražší oproti předchozí ceně.

Zároveň slabá lira přitahuje turisty z řad Britů, Holanďanů a Němců, pro které je Turecko extrémně levné. Tamní ceny však stále uvítají i Češi nebo Poláci, které to dřív do Turecka příliš netáhlo, píše Reuters. Kvůli válce na Ukrajině naopak kleslo množství ruských návštěvníků, Turecku chybí alespoň 3 miliony turistů z Ruska. Prázdná místa jsou také po obvyklém 1 milionu návštěvníků z napadené Ukrajiny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině