Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sedm mrtvých při požáru klíčového ústavu ruské obrany: Vyvíjel i rakety nasazené na Ukrajině

Aktualizováno -
21. dubna 2022
17:29
Autor: ČTK - 
21. dubna 2022
15:51

Nejméně sedm mrtvých si dnes vyžádal požár ve výzkumném ústavu ministerstva obrany v ruském městě Tver, uvedly dnes ruské tiskové agentury TASS a Interfax s odvoláním na informované zdroje; podle TASS se tento počet může ještě zvýšit. Úřady dosud počet obětí nepotvrdily. Dřívější neoficiální bilance čítaly nejprve dvě oběti a poté pět mrtvých. Ústav podle médií pracoval také na vývoji raket Iskander nasazených proti Ukrajině.

Plameny zachvátily celou několikapodlažní budovu ústavu, střecha se zhroutila. Požár zuřil na ploše až 2500 metrů čtverečních, než se jej podařilo zvládnout, uvedla agentura Interfax.

Lékařské ošetření potřebovaly podle různých zdrojů dvě až tři desítky raněných. Někteří se zranili, když vyskakovali z oken, napsal server Meduza. V místních nemocnicích bylo hospitalizováno 13 lidí, napsal TASS.

Požár v ústavu protivzdušné a vesmírné obrany (NII VKO) podle Interfaxu vypukl již ráno. Personál byl podle velení tverské posádky evakuován. Hašení se zúčastnilo na 240 lidí a také hasičský vrtulník, koordinoval je krizový štáb. Na místo dorazilo 14 sanitek. Experti zjišťují příčiny vzniku požáru. Mohla jí být podle agentury TASS závada elektrického vedení ve staré budově. Odborníci kvůli hustému dýmu z požáru také měřili kvalitu ovzduší v okolních obytných čtvrtích. Úřady ujišťovali, že mají situaci pod kontrolou. Požár vyšetřuje vojenská prokuratura.

Tver, zvaný za sovětských dob Kalinin, leží asi 180 kilometrů severozápadně od Moskvy. V centru Tverské oblasti žije asi 430.000 lidí. Ústav se podle TASS nachází přímo v centru města. Pracoviště ústavu se podle listu Kommersant nacházejí také v Moskvě a v Koroljovu u Moskvy. V Tveru se podle listu Ukrajinska pravda rozpracovávají teoretické poznatky pro protivzdušnou a vesmírnou obranu Ruska a také systémy řízení, zaměřování, navigace a orientace. Ústav podle internetové encyklopedie také představuje výzkumnou a vývojovou základnu pro společný systém protivzdušné obrany deseti postsovětských států.

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

20:57
Dnes

Balík s pomocí Ukrajině překonal v Senátu USA klíčovou procedurální překážku, hlasování o finálním schválení se čeká do konce dne, případně ve středu.

Zobrazit celý online

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. dubna 2022 20:09 )

bullshit ( 21. dubna 2022 16:59 )

Vyvíjejí nejmodernější zbraně a chytla stará elektroinstalace

Zobrazit celou diskusi