Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Orbán se prohlásil za vítěze voleb. Obul se do Zelenského a Bruselu. Gratuloval mu už i Zeman

Aktualizováno -
4. dubna 2022
12:21
Autor: ČTK - 
4. dubna 2022
09:21

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů, informovala stanice BBC.

Bylo to obrovské vítězství,„ prohlásil Orbán. “Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,„ řekl v neděli politik, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci. Strana Fidesz si ještě upevnila ústavní většinu v parlamentu, v němž obsadí 135 ze 199 křesel.

„Toto vítězství si budeme pamatovat do konce života, protože jsme museli bojovat proti obrovskému množství odpůrců,“ řekl Orbán podle stanice CNN a zmínil řadu svých politických nepřátel včetně maďarské levice, „byrokratů“ v Bruselu, mezinárodních médií, „a také ukrajinského prezidenta – nikdy jsme neměli tolik odpůrců najednou.“

Český prezident Miloš Zeman pogratuloval Orbánovi k přesvědčivému vítězství v parlamentních volbách. Podle prezidenta musí zůstat prioritou spolupráce v rámci V4.

Od začátku války na Ukrajině přešlo hranici do Maďarska přes půl milionu uprchlíků. Orbánova vláda sice pomáhá uprchlíkům, důsledně ale odmítá dodávat Ukrajině zbraně a povolit jejich transport přes své území. Jedním ze slibů Orbánovy předvolební kampaně bylo, že udrží zemi mimo tento válečný konflikt. Zelenskyj opakovaně kritizoval politiku Budapešti.

Orbánovu kritiku v projevu sklidil zdaleka ne poprvé také americký miliardář maďarského původu George Soros.

Podle dosavadních volebních výsledků uspěla spojená opoziční koalice Společně za Maďarsko ve většině volebních obvodů v Budapešti a také ve dvou obvodech na jihu země. Celkově získala zhruba 35 procent hlasů. Lídr opozice Péter Márki-Zay již v noci na dnešek uznal porážku.

„Nebudu skrývat svůj smutek a zklamání,“ řekl Márki-Zay, kterého citovala BBC. Orbánův Fidesz obvinil z kampaně plné „nenávisti a lží“.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: Poslouchej, Viktore.  - Videohub
Video se připravuje ...

agent ( 5. dubna 2022 00:48 )

peckem ( 4. dubna 2022 21:21 )

Česko podporovalo Nord Stream2 - plynovod, cez ktory sa ma dovazat Putinov plyn do Nemecka obchadzanim Ukrajiny. Česko to podporovalo, pretoze sa tesilo na tranzitne poplatky z prenosu spat na vychod.

Česko dovážalo zbrane Putinovi aj napriek embargu po 2014 po anexii Krymu:
http­s://ww­w.in­vesti­gate-euro­pe.e­u/en/2­022/eu-states-exported-weapons-to-russia/

Česko je podľa všetkého teda obrovským priateľ Ukrajiny a pomôže kde môže.

Zobuď sa Jarda zo sna.

prochaskanamoste ( 4. dubna 2022 19:51 )

Proč kupujeme plyn od Němců,kteří jej kupují od Rusů levně? Samozřejmě draze prodává. Jsme blbí? Neumíme si ho koupit sami? Samozřejmě, Putin už nám nic neprodá. Orbán je moudrý, humanitárně pomáhá, neporušuje chartu OSN, nevyváží zbraně do válečných ohnisek.

maxpax ( 4. dubna 2022 18:38 )

S tím si už asi nemusíme dělat starosti, v zásobnících je plynu 11%, což nyní stačí asi tak na 24 dní. A dnes už asi ani tohle neplatí.
Uvidíme, co Kupka z ODS, který takovéhle hospodaření obhajuje, udělá, až Putin ten plyn vypne.A Síkela ze STANU raději tvrdě mlčí.
Vláda, která se mimochodem schází pouze ve čvrtek ,zavrhla v březnu myšlenku, že bychom měli plyn nakoupit. Bylo by to prý bezhlavé nakupování .
Dobrá zpráva je, že vláda má plán, že skupinu domácnosti a nemocnice bude od plynu odpojovat jako poslední . Je potřeba si uvědomit že tenhle plán je realný v řádu dní a rozdíl mezi první skupinou odpojených a tou poslední , tedy domácnosti a nemocnice bude také jen několik dní.
Prostě spoléhají na to, že Putin ten plyn nevypne. Pak budou hejkat že to nečekali a platby za plyn se nám zvednou opět o stovky %. Což bude pro některé na celé věci to nejpozitivnější a možná proto takto vláda "hospodaří".

bullshit ( 4. dubna 2022 17:27 )

...z pěti neschopných nikdy nebude jeden génius...minule tady zase byl jeden všeho schopný

Zobrazit celou diskusi