Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pád letadla v horách na jihu Číny: Na palubě bylo 132 cestujících, nikdo nepřežil

Aktualizováno -
21. března 2022
18:40
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. března 2022
10:47

Letadlo společnosti China Eastern Airlines se 132 cestujícími na palubě havarovalo v horách na jihu Číny, původně se mluvilo o 133 lidí na palubě čínský úřad pro civilní letectví (CAAC) následně specifikoval, že na paubě bylo 123 cestujících a 9 členů posádky. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní média. Příčiny nehody ani počet obětí nejsou známy, záchranáři ale uvedli, že na místě nenašli žádné stopy po přeživších.

Boeing 737 letecké společnosti China Airlines havaroval v autonomní oblasti Kuang-si, poblíž města Wu-čou. Na sociálních sítích se již objevily fotografie z údajného místa havárie, po které nastal požár na horském svahu. Stroj se zřítil střemhlav z výšky 9 kilometrů při rychlosti 643 kilometrů v hodině, podle zpráv z letadla téměř nic nezbylo, následně vzniklý požár spálil okolní lesy, než se jej podařilo dostat pod kontrolu.

„Letadlo se řítilo nosem k zemi jako střela,“ komentují lidé na sociálních sítích, kamerám se totiž podařilo zachytit zřícení stroje.

Počet obětí není podle čínské CCTV znám. Šlo o let číslo MU 5735 z Kchun-mingu do jihočínského Kantonu (Guangzhou). Na místo se vydali záchranáři.

Podle agentury Reuters se jednalo o šest let starý Boeing 737-800. Stroj, který odstartoval ve 13:11 místního času (6:11 SEČ), po 14:20 místního času (7:20 SEČ) ztrácel rychlost a následně začal prudce klesat. Nad městem Wu-čou byl s letadlem ztracen kontakt. Na místo se vydali záchranáři.

Poslední zprávy uvádějí, že zřícený stroj je Boeing 737-89P, nikoli 800, tedy že nepatří do třídy MAX, se kterou jsou spojené dvě tragické nehody a následná odstávka.

„Můžeme potvrdit, že se letadlo zřítilo,“ napsala společnost China Eastern Airlines v prohlášení. Čínská média citovala představitele záchranných složek, podle nějž se letadlo rozbilo a způsobilo požár, který na místě zničil bambusový porost. Jiný záchranář prohlásil, že v troskách nejsou žádné stopy života. V oblasti bylo v době neštěstí částečně zataženo a dobrá viditelnost.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval vyšetřovatele, aby co nejdříve zjistili příčinu nehody a zajistili naprostou bezpečnost letového provozu.

Střemhlavý pád letadla zachytily kamery:

Podle záznamů čínská letecká doprava patří mezi tu nejbezpečnější. Podle webu Aviation Safety Network, který eviduje letecké nehody, k poslednímu leteckému neštěstí došlo v Číně v roce 2010, kdy havaroval letoun na letišti města I-čchun kvůli špatné viditelnosti. Jednalo se o stroj aerolinek Henan Airlines a zemřelo 44 lidí z 96 osob na palubě.

Společnost China Eastern Airlines patří mezi trojici největších čínských aerolinií. Létá na řadě domácích i mezinárodních tras a obsluhuje 248 různých destinací, píše Reuters.

zirioges ( 22. března 2022 04:25 )

Tragédie. Údržba letadel je nulová a létá se až do konce...

frantacizek ( 21. března 2022 15:35 )

klasická čajna, tam raději chodit pěšky.. kdo ví, jak tam probíhá servisní práce na těch letadlech, tohle není vůbec věcí Boeingu téměř jistě.. ten Východ si žije svým světem samým pro sebe - Vladimirovi Visarrionoviči nyní dojde botox, protože Západ jej tam přestane dodávat, tzn. můžeme už nyní napsat, že se Putin nachází v nějakém stadiu rozpadu kompletně - fyzicky i duševně..

kaonkl ( 21. března 2022 14:21 )

Dejte si pokoj. Bez ohledu na to, čí je to letecká společnost, letecké katastrofy se prostě stávají a ne až tak zřídkavě.
Upřímnou soustrast pozůstalým, je to velké neštěstí. A je mi šumák, komu letadlo patřilo. Prostě umřeli lidé a v podpalubí zřejmě i mazlíčci.
Tragédie pro oběti i pozůstalé.

Ford Henry ( 21. března 2022 12:36 )

A proč to píšete? Spadlo letadlo China Eastern Airlines, které mají sídlo v Šanghaji.

Xantypa ( 21. března 2022 10:29 )

A může za to Putin...!

Zobrazit celou diskusi