Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyři mrtví a přes sto zraněných po zemětřesení v Japonsku. Vykolejil vlak, varování před tsunami úřady odvolaly

Aktualizováno -
16. března 2022
04:44
Autor: ČTK - 
16. března 2022
16:44

Při zemětřesení o síle 7,3 stupně, které ve středu zasáhlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, zemřeli čtyři lidé a více než sto jich utrpělo zranění. Otřesy byly cítit i v asi 270 kilometrů vzdáleném Tokiu. Desetitisíce domácností zůstávají bez proudu a několik tisíc bez vody. Japonská televize NHK informovala též o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima.

Zemětřesení o síle 7,4 stupně udeřilo ve středu krátce před půlnocí místního času (před 16:00 SEČ). Jeho epicentrum bylo asi 60 kilometrů východně od pobřeží v moři. Původní informace uváděly sílu 7,3 stupně.

Otřesy byly cítit i ve zhruba 270 kilometrů vzdáleném Tokiu, kde způsobily dočasný výpadek elektřiny ve dvou milionech domácností. Japonská televize NHK informovala také o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima.

Kvůli zemětřesení vykolejil mezi Fukušimou a městem Široiši rychlovlak šinkanzen. Nikdo ze stovky lidí v něm neutrpěl zranění.

Středeční otřesy oživily vzpomínky na zemětřesení a vlnu cunami, které ochromily stejnou oblast před jedenácti lety, upozornila agentura AP. Varování před cunami však tentokrát úřady odvolaly. Přírodní živly 11. března 2011 zničily několik stovek kilometrů pobřeží a zabily na 18.000 lidí.

Několikametrová cunami způsobila i havárii v jaderné elektrárně Fukušima, kvůli níž byly z oblasti evakuovány desítky tisíc lidí. Tehdejší otřesy měly sílu devět stupňů a byly nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v historii země.

Video  Radioaktivní divočáci děsí Fukušimu: Jejich „gangy“ se prohánějí po vylidněném městě  - Reuters/Blesk, Hudba: Freaks Intimate, Hudební banka
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi