Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiér hromadí funkce: Polák Morawiecki přebral po odpadlíkovi křeslo ministra

Aktualizováno -
7. února 2022
18:13
Autor: amb, ČTK, sova - 
7. února 2022
17:54

Polský ministr financí Tadeusz Kościński končí ve funkci. Podle polské televize TVN 24 o tom dnes informovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Ministerstvo bude dočasně řídit premiér Mateusz Morawiecki.

Kościński, který v minulosti působil jako bankéř i náměstek ministra financí, v čele resortu stanul v listopadu 2019. Za jeho odchodem jsou podle TVN 24 problémy se zaváděním nového daňového řádu, který platí od ledna.

Mluvčí strany PiS Anita Czerwinska po skončení schůzky vedení partaje uvedla, že „nejvyšší vedení strany Právo a spravedlnost přijalo rozhodnutí ministra Tadeusze Kościńského podat demisi“.

Kaczyński počínání na financích tvrdě kritizoval

Je to zřejmě dáno tím, že „ministr přijímá politickou odpovědnost za nedostatky, ke kterým došlo při zavádění nových daňových pravidel“, uvedla.

Na otázku, kdo se nakonec stane novým ministrem financí, Czerwinska poznamenala, že „kandidatura se musí dohodnout s prezidentem“. K dotazu, který se týkal možných rezignací náměstků ministrů, mluvčí PiS uvedla, že to bude až další krok po obsazení postu nového ministra financí.

Jarosław Kaczyński, šéf strany Právo a spravedlnost (PiS), v nedávném rozhovoru pro Polskou tiskovou agenturu (PAP) uvedl, že „ti, kteří připravovali zavedení polského daňového pořádku na politické a polopolitické úrovni, neovládali plně vše, co bylo třeba a možná jim chyběla dostatečná kvalifikace, možná dokonce i dobrá vůle“. Oznámil také, že vyvodí osobní důsledky.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi