Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zoufalství v pohraničí: Nákupní horečka v Polsku, liduprázdné obchody v Česku!

/
  • Prodavačka Oldřiška je v masně na českotěšínském náměstí sama. Zákazníci jí utekli do Polska.
    6. února 2022 ● 05:00

    Polsko snížilo nebo dokonce zrušilo DPH na potraviny, cigarety, benzín a další zboží. Výsledkem je nákupní horečka na polské straně, na české je v pohraničí v obchodech ale pusto a prázdno! „K nám si chodí koupit tak půlku chleba a pár rohlíků,“ zoufá si prodavačka Petra Holubová (31) z Petrovic u Karviné. Je to tak další rána pro malé živnostníky…

    Polsko trápí inflace přes osm procent. Aby lidem alespoň trochu ulevila, snížila tamní vláda od 1. února na půl roku daň z přidané hodnoty (DPH). Třeba u základních potravin, jako jsou chléb, maso či mléčné výrobky, ji dokonce úplně zrušila! „Cílem je zachovat v peněženkách Poláků co nejvíce peněz,“ zdůvodnil polský premiér Mateusz Morawiecki.

    Vedle potravin jsou v Polsku levnější i pohonné hmoty. DPH u nich klesla z 23 na osm procent. Zahrádkáři tam teď bez daně nakoupí i hnojiva. Vedle toho Poláci zaplatí méně i za elektřinu a teplo, kde je nyní DPH jen pět procent. U plynu je nulová. Jeden zlotý je zhruba 5,35 Kč.

    Opatření podle polského premiéra připraví rozpočet o 15 až 20 miliard zlotých (až 108 miliard Kč). To je právě důvod, proč by se podle ekonomů Českou touto cestou vydávat nemělo.

    Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák a archiv

  • 1.

    Zákazník Marian: Nákup přijde na půlku

    Obrovský odliv zákazníků zažívají provozovatelé malých prodejen. Tak třeba do potravin v Petrovicích u Karviné včera během půl hodiny před polednem nepřišla ani noha. Kousek od nich zastihl redaktor Blesku Mariana Toráče (50), který se chystal právě vyjet do Polska na nákup.

    „Levnější mají veškerou zeleninu i ovoce, jablka i o dvacku na kilo. A třeba kuřecí stehna vyjdou kilo na 36 korun. To je skoro o polovinu méně než u nás. Za stejný nákup dávám u nás pět set, tam dvě stě sedmdesát a míň,“ spočítal.

    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 2.

    Vedoucí prodejny Petra: Češi si plní mrazáky

    Odliv klientů netěší ani vedoucí prodejny U Pošty v Petrovicích u Karviné Petru Holubovou (31). „Polákům konkurovat nemůžeme. Třeba plecko prodávají za 36 korun. Tedy když ho nakoupíte v množství nad třicet zlotých, což je 160 korun (cca 4,5 kg – pozn. red.). Na všechno nyní Češi stojí v Polsku fronty. Naplňují mrazáky do zásoby. Šetří už od loňska, kdy zdražily energie. Bojí se, co bude,“ všimla si.

    „K nám chodí koupit tak půlku chleba, pár rohlíků a čerstvou pultovou uzeninu, tu vám Poláci nekrájejí,“ dodala.

    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 3.

    Čerpadlářka Pavlína: Ušetří 300 Kč na nádrži

    Úbytku zákazníků si všímají i na benzinových pumpách, které jsou rozmístěné nedaleko česko-polských hranic ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Řidičům se vyplatí udělat si zajížďku pár desítek kilometrů, aby natankovali levněji na polském území.

    „Byl tady pán, co si natankoval jen za dvě stovky, aby prý dojel do Polska, kde vezme plnou nádrž. Na té ušetří i tři stovky,“ popsala situaci na příhraničních benzinkách prodavačka Pavlína Balatková (42). „Věřím, že se situace uklidní a úbytek zákazníků nebude likvidační,“ dodala.

    Autor: Blesk:Josef Slabý

  • 4.

    Prodavačka Oldřiška: Tržby? O dvě třetiny nižší!

    Na českotěšínském náměstí, odkud to je za hranice 500 metrů, stojí v prázdné masně prodavačka Oldřiška. „V Polsku měli ve čtvrtek kýtu za 35 korun, my ji máme za 109. Co k tomu dodat?“ povzdechla si.

    Podle ní přijdou jen ti zákazníci, kteří o zlevnění u sousedů nevědí. „Na tržbách máme až o dvě třetiny méně,“ dodala Oldřiška s tím, že při nákupech v Polsku se dají na jídle ušetřit až tři tisíce korun měsíčně. A levnější benzin na cestu je příjemný bonus.

    Autor: Blesk:Jana Gartnerová

  • 5.

    Prodavač Péťa: Drží mě stálí zákazníci

    Mezi obyvateli bohumínské příhraniční části Starý Bohumín je oblíben vietnamský majitel obchodu s potravinami Hai Tran (53). Ale i on pocítil polskou konkurenci. „Tržby jsou slabší, já se ani nedivím, je tam prostě všechno levnější. Lidí nadále ubyde,“ říká muž, kterému místní neřeknou jinak než Péťa.

    „Snažím se ceny držet na přijatelné úrovni oproti českým obchodním řetězcům, polským cenám ale konkurovat nemohu,“ přiznal. „Já mám štěstí na věrné zákazníky a výhoda je i to, že obchod je náš, neplatíme nikomu nájem,“ dodal Hai Tran.

    Autor: Blesk:Michal Charbulák

    VIDEO: Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši Videohub

    Fotogalerie
    15 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 79

borka30: Šikovní poláci, zboží snadno vyprodají. Vyrobí nové a ekonomika se jim rozhýbe.

(06. 02. 2022 23:16)

apoho: Najednou je českému šmejdu Polsko dobré a jdou si ruce utrhat aby na tom něco urvali ale špinit polské zboží v českých marketech vám jde a vyhýbáte se mu obloukem.
Nějaká schýza, ne?

(06. 02. 2022 21:55)

e.lesanova: Musíte "pochopit", že pro Fialu a spol je momentálně prioritou hledání ptáka, až ho najde, tak to "pofrčí"

(06. 02. 2022 17:38)

Evikzmercedesa: 5,55 krát 5,33= 27,66

(06. 02. 2022 17:32)

rukka: Souruh Bures , kterej to tady zkur.., a za 8 let co byl u koryta rozkrad celou zem byl slepenec slovaka, stbaka a komunisty, mas pravdu vole

(06. 02. 2022 16:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy