Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obavy z ruské invaze: Češi vyčkávají, rodiny diplomatů z Ukrajiny stahují USA i Britové

Aktualizováno -
24. ledna 2022
10:50
Autor: ČTK - 
24. ledna 2022
05:44

Británie začala stahovat pracovníky svého velvyslanectví na Ukrajině kvůli obavám z možné ruské invaze, uvedla BBC. Odejde jich asi polovina. Také Bidenova administrativa již nařídila rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny. České ministerstvo zahraničí aktuálně nepřipravuje stažení rodinných příslušníků pracovníků velvyslanectví, uvedla mluvčí Lenka Do.

Ministerstvo zahraničí USA zdůraznilo, že americké velvyslanectví v Kyjevě zůstává nadále otevřené a že oznámení neznamená evakuaci. Tento krok byl zvažován již nějakou dobu a není známkou zeslabení americké podpory Ukrajiny, konstatovalo ministerstvo.

Ukrajina označila rozhodnutí USA odvolat rodiny diplomatů z Kyjeva za předčasné. Mluvčí ukrajinské diplomacie krok označil za přehnaný.

Ministerstvo: Nepředvídatelná situace

Podle Washingtonu by kvůli pokračující hrozbě ruské vojenské akce měli zvážit odchod všichni američtí občané pobývající na Ukrajině.

„Bezpečnostní situace, zvlášť podél ukrajinských hranic, na Ruskem okupovaném Krymu a na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny, je nepředvídatelná a může se rychle zhoršit,“ napsalo americké ministerstvo v prohlášení.

„Američtí občané na Ukrajině by si měli být vědomi toho, že ruská vojenská operace kdekoli na ukrajinském území by vážně ovlivnila schopnost amerického velvyslanectví poskytovat konzulární služby, včetně pomoci americkým občanům při odjezdu z Ukrajiny,“ varovalo ministerstvo.

EU rodiny dplomatů stahovat nebude

Oproti tomu Evropská unie nehodlá odvolávat rodiny diplomatů z Ukrajiny, sedmadvacítka zatím nevidí důvod pro jejich stažení, vzkázal před dnešním jednáním ministrů zahraničí členských zemí šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož pokračují vyjednávání mezi Washingtonem a Moskvou.

O jejich posledním vývoji bude dnes evropské spojence informovat americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Nemyslím, že bychom museli opustit Ukrajinu a odejít. Ale možná bude mít ministr Blinken více informací, o které se s námi podělí," řekl Borrell.

Češi: V tuto chvíli to nepřipravujeme

K dění na Ukrajině se v Praze každodenně na ministerstvu zahraničí schází pracovní skupina, která situaci průběžně vyhodnocuje.

„Co se týče případného stažení rodinných příslušníků pracovníků naší ambasády, či rovnou vyslaných pracovníků, toto MZV ČR zatím v tuto chvíli nepřipravuje,“ uvedla mluvčí resortu Lenka Do.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pátek novinářům řekl, že Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině. Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace.

Lipavský v Bruselu

Lipavský se dnes v Bruselu účastní prvního zasedání s unijními kolegy, kde chtějí šéfové diplomacií probrat poslední vývoj kontaktů s Ruskem a koordinovat společnou pozici s americkým ministrem zahraničí Blinkenem.

Blinken se k zástupcům vlád evropské sedmadvacítky připojí na dálku a seznámí je mimo jiné s výsledkem pátečního jednání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Blinken po něm uvedl, že Washington je připraven písemně odpovědět na ruské požadavky, když Moskva zareaguje na obavy Západu týkající se Ukrajiny, u jejíchž hranic má Rusko na 100 000 vojáků a těžkou techniku.

Diplomaté očekávají, že ministři dnes potvrdí svůj záměr reagovat na případný ruský vpád do sousední země tvrdými ekonomickými sankcemi, o jejich konkrétní podobě se však bavit nebudou.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

levicove-smegma ( 24. ledna 2022 15:07 )

Takže na Ukrajinu zaútočí a budou vraždit obránci.

bizon_pepa ( 24. ledna 2022 12:57 )

Dokud tam nevtrhnou amici, tak můžeme být v klidu.

gabreta ( 24. ledna 2022 12:20 )

Docela by mne zajímalo, co by Rus dělal s rozkradenou a rozloženou Ukrajinou! Vždyť už tam nechtějí žít, ani Ukrajinci!! Jedině území, pro základny NATO, by se hodily!

levicove-smegma ( 24. ledna 2022 12:01 )

Sbírka blábolů pod čarou.
Ruské armády stojí na hranici s ukrajinou a čekají na povel k okupaci.
Vše ostatní jsou bláboly.
____­______­______­______­______­______­______­______­______­______­____

Michal Snobl ( 24. ledna 2022 11:51 )

Ať mají obavy z toho, co zase západ po💩éře.

Zobrazit celou diskusi