Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Afghánistán se řítí do „nejhorší krize naší doby“. Ministryně varuje před rozsáhlou katastrofou

Autor: ČTK - 
23. prosince 2021
17:57

Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové se Afghánistán řítí do „nejhorší humanitární krize naší doby“. V zimě tam bude potřebovat humanitární pomoc až 24 milionů lidí, uvedla Baerbocková. V asijské zemi navíc stále zůstává na 15 000 lidí, kterým Německo slíbilo přesídlení, uvedla dnes agentura DPA.

Velká část (afghánské) ekonomiky zkolabovala a mnoho lidí trpí hladem,“ prohlásila Baerbocková. Podle ní některé rodiny prodávají své dcery, aby měly peníze na jídlo. Podle ministryně během zimy bude humanitární a potravinovou pomoc potřebovat až 24 z 38 milionů obyvatel Afghánistánu.

Ve středu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci, jež umožňuje Afghánistánu poskytovat humanitární pomoc. Německo podle Baerbockové dá prostředky výlučně agenturám OSN a nevládním organizacím. Německo se chce příští rok vrátit do země s vlastním personálem. „Nejedná se ale o legitimizaci nebo uznání vlády Tálibánu,“ uvedla Baerbocková. Řekla, že nemá v úmyslu navštívit Kábul, ale že němečtí diplomaté udržují otevřené komunikační kanály s Tálibánem.

Německá vláda chce také ulehčit úřední postupy pro přesídlení lidí z Afghánistánu. V zemi je stále zhruba 15 000 osob, kterým Německo slíbilo možnost se přestěhovat. Jedná se o bývalé spolupracovníky německé armády a německých institucí a jejich blízké. Volnější by měla být například pravidla pro určení blízkých rodinných příslušníků. „Nezapomněli jsme na ně,“ uvedla Baerbocková. Podle předchozích informací v souvislosti s nástupem vlády Tálibánu evakuovalo Německo z Afghánistánu přes 5000 lidí.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi