Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přes 100 mrtvých, desítky pohřešovaných, vesnice srovnané se zemí: Tajfun zdevastoval Filipíny

Aktualizováno -
19. prosince 2021
13:19
Autor: ČTK - 
18. prosince 2021
08:15

 Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, překonal stovku. Agentura AFP píše o 108 mrtvých, zatímco podle agentury AP celková bilance vystoupila na nejméně 146. Řada lidí je stále pohřešována a záchranné práce pokračují. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

Guvernér ostrova Bohol Arthur Yap oznámil, že jen ve stejnojmenné provincii podle informací od místních starostů zemřelo 72 lidí. Zároveň uvedl, že vzhledem k problémům se spojením zatím hovořil pouze s 33 z 48 starostů. Úřady v jiných částech země stále vyhodnocují rozsah škod, předpokládá se, že další lidé zahynuli při sesuvech půdy a záplavách. Záchranáři hovoří o naprosté zkáze.

V nejhůře zasažených oblastech byly nasazeny tisíce vojáků, policistů, příslušníků pobřežní stráže a hasičů, aby pomáhali při pátracích a záchranných operacích.

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. Poté se přesunul nad Jihočínské moře.

„Je to jedna z nejsilnějších bouří, která Filipíny zasáhla v prosinci za posledních deset let,“ řekl agentuře AFP Alberto Bocanegra z filipínské sekce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Silný vichr porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Mnoho vesnic bylo zatopeno a někteří jejich obyvatelé museli vyhledat útočiště na střechách svých domů. Rozsah škod i počet obětí je však stále nejasný, jelikož celé provincie jsou stále bez elektřiny a mobilního spojení, poznamenala agentura AP.

Guvernérka provincie na ostrovech Dinagat uvedla, že tato oblast „byla srovnána se zemí“, a požádala o pomoc v podobě jídla, vody, dočasných přístřešků, paliva, hygienických balíčků a zdravotnického materiálu.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony lidí musely opustit domov.

Zobrazit celou diskusi