Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajfun Rai zabíjel: Tři mrtví Filipínci a zaplavené vesnice. Novorozence zachránili v lavoru

Autor: ČTK - 
17. prosince 2021
10:22

Nejméně tři lidé zahynuli v důsledku tajfunu Rai (též Odette), který ve čtvrtek zasáhl Filipíny. Silný vichr porážel stromy a sloupy elektrického vedení, což způsobilo výpadky dodávek proudu. Mnoho vesnic bylo zatopeno a někteří jejich obyvatelé museli vyhledat útočiště na střechách svých domů. V jižních a středních provinciích před příchodem tajfunu opustilo své domovy více než 300 000 lidí.

Bouře se dnes přehnala přes západofilipínskou provincii Palawan a poté se přesunula nad Jihočínské moře. Po čtvrtečním dopadu na filipínskou pevninu tajfun zeslábl z nejvyšší páté na třetí kategorii, vichr ale nadále dosahoval 155 kilometrů v hodině a v nárazech až 215 kilometrů v hodině.

Úřady začaly zjišťovat škody, které živel na Filipínách napáchal. Práce ale komplikují rozsáhlé výpadky proudu, nefungující komunikační spojení a neprůjezdné silnice zablokované popadanými stromy a dalšími troskami.

Ve městě Loboc v centrální provincii Bohol, která byla přímo v dráze tajfunu, zůstává podle místního guvernéra Arthura Yapa mnoho obyvatel druhým dnem na střechách svých domovů. Yap požádal dobrovolníky z jiných regionů, aby přišli na pomoc, protože místním se zatím nedaří najít způsob, jak vypravit do města záchranné čluny. Guvernér uvedl, že jeho vlastní dům v Loboku je zaplaven do výše druhého patra.

„Stovky rodin čekají v Loboku na střechách svých domů. Těžce zasažená provincie Bohol stále nemá elektřinu a situace v řadě dalších měst a obcí není známá,“ prohlásil Yap.

Na záběrech z jihofilipínského města Cagayan de Oro je vidět záchranáře, jak v plastovém lavoru po vodě dopravují do bezpečí měsíční novorozeně, které chrání před deštěm a větrem deštníkem.

Video Záchranáři přepravují miminko v lavoru. - Pobřežní stráž Filipín
Video se připravuje ...

Prezidentský mluvčí Karlo Nograles uvedl, že z ohrožených vesnic evakuovali více než 332 000 lidí. Z moře byly odvolány všechny lodě, mezinárodní letiště v centrální provincii Cebu bylo uzavřeno a v postižených oblastech bylo zrušeno školní vyučování.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony musely opustit domov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi