Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úder tajfunu: Záplavy, evakuace, vichr a výpadky proudu. Šanghaj ruší lety

Autor: ČTK - 
26. července 2021
11:37

Čínu sužuje tajfun In-fa, který se k jejímu východnímu pobřeží přihnal od Tchaj-wanu. Čínští meteorologové předpověděli, že tajfun s sebou přinese „dlouhé období mimořádně silného deště“ a že pobřežní oblasti čeká kombinace větru, deště a vlnobití. Kvůli vichru a záplavám došlo na opatření i v Šanghaji.

Řada letů a železničních spojů byla dnes zrušena v čínské finanční metropoli Šanghaji v důsledku tajfunu In-fa, který postupuje přes východní Čínu. Ve městě jsou uzavřeny školky, parky i historické nábřeží Bund.

Téměř půl milionu lidí v oblasti bylo preventivně evakuováno, další obyvatelé Šanghaje byli vyzváni, aby neopouštěli své domovy, pokud to není nezbytně nutné. Silný déšť zaplavil ulice města a vichr, který tajfun přinesl, porážel stromy a billboardy, napsala agentura AP.

Šanghajské úřady rovněž preventivně pozastavily provoz částí metra ve městě, aby předešly jeho zatopení. Výpadky dodávek elektřiny postihly 110 000 odběratelů, přičemž 12 700 domácností stále zůstává bez proudu. Místní úřady uvedly, že kvůli větru popadalo na 30 000 stromů a 268 billboardů a vývěsních štítů obchodů.

Dnes v poledne místního času (brzy ráno SELČ) se oko tajfunu nacházelo asi 60 kilometrů jihozápadně od Šanghaje a doprovázel ho vichr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině. Tajfun poprvé udeřil na čínskou pevninu v neděli v provincii Če-ťiang jižně od Šanghaje a poté postupoval severně směrem k městu.

V provincii Če-ťiang bylo do bezpečí přesunuto více než 1,5 milionu lidí, informovala místní vláda. Předpokládá se, že živel způsobil velké škody na zemědělství v regionu.

Rozsáhlé záplavy

Zatímco východ Číny čelí tajfunu In-fa, centrální část země se vzpamatovává z mohutných záplav, které přinesly přes 60 obětí na životech a taktéž rozsáhlé materiální škody mj. na zemědělské produkci. Ve vesnici Wangfang v provincii Che-nan povodňová vlna smetla prasečí farmu, v zakalené vodě následně pluly desítky těl prasat.

Agentura Nová Čína uvedla, že záplavy v Che-nanu způsobily materiální škody za skoro 14 miliard jüanů (44 miliard korun) a evakuováno muselo být 920 000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi