Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Musk je mužem roku, šéf Tesly a SpaceX ale uvažuje o změně kariéry. Stane se influencerem?

Autor: ČTK - 
13. prosince 2021
23:30

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk zvažuje, že se své pozice vzdá a stane se influencerem. Napsal to na twitteru. Musk už v minulosti několik zopakoval, že lidé by neměli pracovat tak moc jako on. Právě Musk je osobností letošního roku je podle časopisu Time. Tedy vizionář známý kromě jiného úsilím zapojit se do úspěšného dobývání vesmíru, včetně snu o kolonizaci Marsu. Americký týdeník o tom v pondělí informoval na svých internetových stránkách.

„Zvažuji, že zanechám své práce a stanu se influencerem na plný úvazek. Co si o tom myslíte?“ napsal bez dalších podrobností šéf Tesly. Není ani jasné, zda své prohlášení myslí vážně, upozornila agentura Reuters. Muskovy hojné příspěvky na sociálních sítích nejednou vyvolaly kontroverzi.

Musk také založil a vede vesmírnou společnost SpaceX, šéfuje start-upu Neuralink, který vyrábí mozkové čipy, a stojí v čele infrastrukturní firmy The Boring Company. V lednu při konferenčním hovoru řekl, že očekává, že Teslu povede „několik let“.

„Bylo by příjemné mít trochu více volného času a nepracovat ve dne v noci, od probuzení do usnutí, sedm dní v týdnu. To je dost intenzivní,“ poznamenal už dříve Musk.

Minulý měsíc se šéf Tesly na twitteru zeptal svých příznivců, zda by měl prodat deset procent svého podílu v automobilce. Jeho stoupenci se v hlasování na sociální síti vyjádřili pro jeho záměr. Od té doby už Musk prodal akcie v hodnotě téměř 12 miliard dolarů (270,2 miliardy Kč).

Časopis Time vybírá osobnosti roku už 94 let. Loni za ně označil zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena a zvolenou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. O rok dříve vybral švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Bylo jí tehdy 16 let a byla nejmladším člověkem, jemuž se zatím tohoto ocenění dostalo.

Nevlastní dům a rozprodává jmění

„Nejbohatší muž světa nevlastní dům a v poslední době rozprodává jmění. Vypouští satelity na oběžnou dráhu a využívá Slunce. Řídí auto, které vytvořil a které nevyužívá benzín a sotva potřebuje řidiče. Lusknutím jeho prstu burza prudce stoupá nebo padá. Na každém jeho výroku visí armáda oddaných,“ charakterizuje Time letošní vybranou osobnost, která sní o dobytí Marsu.

Musk je zakladatelem a šéfem společnost SpaceX, jejíž rakety Falcon 9 a lodě Dragon dopravují náklad a lidské posádky na oběžnou dráhu kolem Země, včetně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Vyvíjí také dopravní systém Starship-Super Heavy k přepravě více než sto tun nákladu najednou nebo až sta lidí při výpravách do hlubokého vesmíru. Buduje také satelitní síť Starlink, která má umožnit přístup na internet odkudkoli na Zemi.

Musk je také šéfem americké automobilky Tesla, řídí start-up Neuralink, který vyrábí mozkové čipy, a stojí v čele infrastrukturní firmy The Boring Company.

Video  Americký návrat do vesmíru: U ISS poprvé zakotvila loď Crew Dragon s posádkou  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi