Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na indonéském ostrově vybuchla sopka: 14 obětí a 98 zraněných, lidé v panice utíkali

Aktualizováno -
5. prosince 2021
13:54
Autor: sova, ČTK - 
4. prosince 2021
13:28

Po výbuchu sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva zemřelo nejméně 14 lidí a 98 jich utrpělo zranění, informoval dnes podle světových agentur místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Původně hovořil o jedné oběti a nejméně čtyř desítkách raněných. Sopka vychrlila mohutný oblak tmavého kouře a popela, čímž donutila obyvatele přilehlých oblastí, aby se dali na útěk. Náměstek šéfa okresu Lumajang Indah Masdar na tiskové konferenci oznámil, že desítky lidí mají popáleniny.

Erupce nastala v sobotu kolem 15:00 místního času (09:00 SEČ). Ze záběrů, které úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB sdílel na svém twitterovém účtu, je vidět místní, jak utíkají před mohutným oblakem popela.

Erupci doprovázela bouřka a déšť, který pokryl žhavou lávu i doutnající trosky a zapříčinil husté bahno. To zničilo nejméně jeden most spojující dvě hlavní vesnice Pronojiwo a Candipuro. Ztížilo také evakuaci, jak pro tamní televizi uvedl správce okresu Lumajang Thoriqul Haq.

„Mraky popela vytvořily v několika vesnicich totální tmu,“ řekl Haq a dodal, že několik stovek lidí bylo přemístěno do dočasných úkrytů nebo evakuováno do jiných bezpečných oblastí.

Letový dispečink AirNav Indonesia v prohlášení uvedl, že erupce neměla významný dopad na letový provoz.

Na některých záběrech byli vidět v panice utíkající lidé před obrovským mrakem popela. Jejich tváře byly mokré od deště smíšeného se sopečným prachem. 3 676 metrů vysoká Semeru naposledy vybuchla v lednu. I tehdy se událost obešla bez obětí.

Indonésie, souostroví s více než 270 miliony obyvatel, je náchylná k zemětřesením a sopečné činnosti, jelikož se země nachází v takzvaném Ohnivém kruhu, kde se setkávají tektonické desky, a je to tudíž geologicky nejaktivnější oblast na Zemi.

krapotkin ( 4. prosince 2021 17:28 )

Co na to Gréta ? Sopky jí bouchaj po světě a ona proti tomunic nedělá. Jasně, je jednodušší řvát na politiky, hlavně evropské.

Zobrazit celou diskusi