Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Guvernér při inauguraci dostal facku: Bylo to kvůli vakcíně? Mohlo vadit očkování manželky

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. října 2021
17:28

Nový guvernér severozápadní íránské provincie dostal při inauguraci facku. Útočníkův motiv dosud nebyl zcela objasněn, podle některých íránských médií ho ale rozhořčilo, že jeho manželce podal vakcínu proti covidu-19 muž, informuje agentura AP. Incident přitom označila za neobvyklé narušení bezpečnosti; inaugurace se mimo jiné účastnil íránský ministr vnitra.

Nový guvernér provincie Východní Ázerbájdžán brigádní generál Abedín Chorram dříve sloužil v íránských revolučních gardách. V minulosti jej údajně v Sýrii unesli syrští rebelové. Jeden íránský deník incident přičetl osobnímu sporu.

Guvernér: Nepřítel me bičoval desetkrát denně

Došlo k němu v okamžiku, když nový guvernér hovořil u řečnického pultu. V tu chvíli se k němu přiblížil muž a udeřil ho do tváře. Z hlediště bylo slyšet překvapení publika a po několika sekundách vzpouzejícího se útočníka z pódia odvedla ochranka v civilu, muž byl zatčen.

Guvernér se krátce nato vrátil k mikrofonu a promluvil k šokovaným divákům. „Rozhodně ho neznám, ale toto byste měli vědět. Sice jsem to nechtěl říkat, ale když jsem byl v Sýrii, tak mě nepřítel tloukl a bičoval desetkrát denně,“ poznamenal. „Více než desetkrát mi drželi nabitou zbraň u hlavy. Podle mne je na stejné úrovni, jako tamti nepřátelé, ale odpusťte mu,“ dodal.

Jiný muž na pódiu vykřikl: „Smrt pokrytcům!“. Jde o heslo, které je obvykle namířeno proti opozičním skupinám v exilu a dalším, již kritizují islámskou republiku. Další lidé skandovali, že guvernér je nejlepší.

Ačkoli Chorram tvrdí, že útočníka nezná, státní tisková agentura IRNA později informovala, že šlo o člena jednotek, kterým Chorram dříve velel. Podle agentury byl útočník motivován „osobními důvody“. Polooficiální agentura Fars tvrdí, že útočník byl rozhněvaný, protože jeho manželku proti covidu-19 očkoval zdravotní bratr místo zdravotní sestry.

Chorram byl nedávno nominován do funkce íránským parlamentem, kde převládají konzervativci. Zodpovídá se novému ultrakonzervativnímu prezidentovi Ebráhímu Raísímu, který je označován za chráněnce nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího, jenž má v záležitostech státního významu poslední slovo.

Podle washingtonské neziskové organizace Foundation for Defense of Democracies byl Chorrám jedním z 48 Íránců, kteří byli v Sýrii v roce 2013 drženi jako rukojmí a později propuštěni výměnou za osvobození 2130 povstalců. Írán rukojmí tehdy označil za šíitské poutníky, zatímco americké ministerstvo zahraničí incident označilo za další důkaz íránské pomoci syrskému režimu.

Írán v zahraničí nadále podporuje spřízněné milice a další, včetně režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Mnozí Íránci jsou však rozhněvaní kvůli špatné ekonomické situaci doma. Americký prezident Donald Trump v roce 2018 jednostranně odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a obnovil proti islámské republice sankce. Ty mají na její ekonomiku tvrdý dopad a íránské politické špičky usilují o jejich zrušení.

clovekdobry ( 25. října 2021 06:27 )

Jako Macek Ráthovi. Také zákeřně zezadu. Dneska ti chlapi nemají ani odvahu postavit se někomu čelem.

Zobrazit celou diskusi