Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Írán si zvolil nového prezidenta. Ultrakonzervativní soudce Raísí vyhrál s náskokem

Aktualizováno -
19. června 2021
17:03
Autor: ČTK - 
19. června 2021
09:23

Vítězem pátečních prezidentských voleb v Íránu se podle očekávání stal ultrakonzervativní soudce Ebráhím Raísí. Podle definitivních výsledků dostal v prvním kole hlasování skoro 62 procent hlasů. Raísímu k zisku mandátu už poblahopřáli na sociálních sítích jeho soupeři. Volby však provázel malý zájem voličů, k urnám jich přišlo necelých 49 procent, nejméně od založení islámské republiky v roce 1979.

Podle šéfa volební komise odevzdali Íránci dohromady 28,6 milionu hlasů. Letošních voleb se mohlo zúčastnit 59,3 milionu obyvatel starších 18 let. Nízký zájem o volby se ale podle médií očekával, protože úřady před nimi vyřadily několik Raísího hlavních rivalů a stoupenců opozice. To mezi voliči způsobilo nechuť se na volbách podílet.

Režim ve snaze posílit legitimitu voleb se Íránce snažil přesvědčit, aby šli hlasovat v co největších počtech, disidenti v Íránu i v zahraničí ale vyzývali k bojkotu voleb a tvrdili, že lidi odrazují od cesty k urnám také ekonomické obtíže a omezování svobody. Někteří aktivisté se přitom podle agentury Reuters obávají, že Raísího zvolením represe ještě zesílí.

Ultrakonzervativec u moci

Nejvyšší vůdce ájatolláh Alí Chameneí prohlásil, že velkým vítězem voleb je „íránský lid, protože znovu povstal proti propagandě úplatných médií nepřátel“.

Končící prezident Hasan Rúhání navštívil Raísího v jeho kanceláři a pogratuloval mu. „Budeme podporovat zvoleného prezidenta a plně s ním spolupracovat v dalších 45 dnech, po nichž se nová vláda ujme vedení,“ řekl podle státních médií. Vítězi hlasování popřál i ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, podle nějž bude Raísí dobrým vůdcem.

„Doufám, že vaše administrativa, pod vedením nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího, učiní islámskou republiku pyšnou, zlepší životní podmínky a zajistí blahobyt a prospěch národa,“ uvedl bývalý šéf centrální banky Abdolnáser Hemmatí, který byl jedním z Raísího hlavních soupeřů a který podle komise dostal 2,4 milionu hlasů. Své gratulace ultrakonzervativnímu soudci nabídl i další soupeř a bývalý velitel revolučních gard Mohsen Rezáí, který získal 3,3 milionu hlasů.

Raísí je blízkým spojencem Chameneího, který jej dosadil do vlivné pozice šéfa íránské justice v roce 2019. O několik měsíců později Spojené státy na Raísího uvalily sankce za porušování lidských práv, mimo jiné za jeho údajnou roli při popravách tisíců politických vězňů na konci 80. let a za násilné potlačení protestu v roce 2009. Raísí tak bude prvním íránským prezidentem, na nějž byly uvaleny americké sankce ještě před nástupem do funkce.

Stoupenci ultrakonzervativního křídla se dostanou v Íránu k moci po osmi letech vlády umírněného Rúháního, který se podle ústavy už nemůže ucházet o třetí mandát. Raísího vítězství podle zahraničních tiskových agentur zvyšuje obavy z růstu napětí mezi islámskou republikou a západními mocnostmi včetně Spojených států, zejména pokud jde o rozvoj íránského jaderného programu.

Proti korupci a sankcím

Raísí v předvolební kampani sliboval, že bude bojovat proti korupci a chudobě. Naznačil také, že hodlá pokračovat v nepřímých rozhovorech se Spojenými státy ohledně oživení mezinárodní dohody o kontrole íránského jaderného programu z roku 2015. Zároveň však naznačil, že bude nejprve požadovat zrušení mezinárodních sankcí, které mají velmi negativní dopady na íránskou ekonomiku.

Reuters připomíná, že poslední slovo ve státních záležitostech, včetně zahraniční politiky a jaderného programu, má v íránském systému Chameneí, a nikoliv prezident.

Podle analytiků přitom Raísího vítězství zvyšuje jeho šance na to, že by mohl v budoucnu duchovního vůdce nahradit ve funkci. Chameneí totiž sám sloužil osm let jako prezident, než se stal nejvyšším vůdcem po smrti otce islámské revoluce Rúholláha Chomejního v roce 1989.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi