Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jdeme špatným směrem.“ Klimatologové varují před stoupající teplotou a šířícím se suchem

Autor: Darina Jíchová - 
23. října 2021
10:34

Klimatologové tento týden zveřejnili zprávu o zvyšující se teplotě Země, která vedla k mnoha úmrtím a šířením nemocí. S vyšší teplotou je spojené také sucho, se kterým se potýká čím dál více regionů či rozsáhlé požáry. Podle odborníků je situace velmi vážná, pro závažnost situace použili označení „červený kód“. Upozornili hlavně na zdravotní problémy, které se s klimatickými změnami pojí, uvedl list Daily Mail.

Zpráva v plném znění vyšla v odborném časopisu Lancet. „Během 6 měsíců jsme v roce 2020 viděli 84 přírodních katastrof od záplav, přes sucha a požáry, po bouře. Dotkly se více než 51 milionů lidí po celém světě,“ uvedli vědci. Mezi lety 2017 až 2020 téměř 60 procent všech zemí zaznamenalo zvýšení počtu dní, kdy jsou lidé vystaveni nebezpečí požárů, toto nebezpečí je značně vyšší než v letech 2001 až 2004.

V roce 2020 rovněž až o 155 procent stoupl výskyt negativních projevů ve tweetech týkajících se klimatu. Vedro zapříčinilo v roce 2019 smrt 345 tisíc osob ve věku 65+ let, to je o 80,6 procenta více než v letech 2000-2006. Zhoršily se také zdravotní problémy spojené s klimatickými změnami. Sucha mají negativní dopad na úrodu a dochází k nedostatku potravin, zvyšující teploty vedou k šíření cholery a malárie.

Zdraví planety a lidí musí být na prvním místě

Klimatologové ve své zprávě vytyčili 44 globálních indikátorů navázaných na klimatické změny, které zahrnují infekční nemoci, hlad či růst počtu obětí během vln veder. „Současné zdravotní následky má na svědomí opožděná a nekonzistentní akce světových zemí, což jasně umocňuje nutnost pro nezbytné zrychlení jednání. Zdraví lidí a planety musí stát na prvním místě našeho zájmu,“ uvádějí vědci.

Klimatologové berou v potaz i to, že svět v posledních dvou letech čelí pandemii covidu-19 a klimatologická témata byla místy odsunuta do pozadí. Zmiňovaných 44 indikátorů odborníci rozdělili do 5 kategorií. První tvoří dopady klimatických změn, vystavení klimatickým změnám a zranitelnost, druhou pak adaptace, plánování a odolnost zdraví. Třetí kategorii představuje zmírnění dopadu a zdravotní benefity, čtvrtou pak ekonomika a finance a do závěrečné páté kategorie zařadili veřejné a politické závazky.

Letošní zpráva se skládá z několika studií – jedna je zaměřená globálními a dalšími speficiky na Spojené státy. Vědci upozornili, že se nyní šíří několik nebezpečných trendů. Ohrožená část populace – malé děti a senioři  - jsou náchylní ke zdravotním rizikům, hlavně těm, která jsou spojena s vysokými teplotami a vlnami veder.

Stále více lidí umírá kvůli extrémním teplotám

„Výsledky našeho průzkumu ukazují stabilní růst dní, kdy jsou osoby ve věku 65 let a starší vystaveni klimatickým změnám,“ poznamenali klimatologové. Totéž platí pro malé děti mladší jednoho roku. Velkým problémem jsou také nemoci, které se vlivem klimatických změn šíří, na příklad výskyt nemocí spojených s bakterií vibrio v oblasti Baltu stoupl o 35 procent, o 25 procent pak v oblasti severovýchodního Atlantiku a o 4 procenta v regionech kolem severozápadního Pacifiku.

„Navíc se v letech 2010-2019 prodloužilo období, kdy je přenosná malárie, a to až o 39 procent, než tomu bylo v letech 1950-1959,“ tento fakt se týká hlavně chudých zemí, uvádějí vědci. „Rostoucí teploty mají následky,“ zdůraznila spoluautorka zprávy, epidemioložka Kristie Ebiová z Washingtonské univerzity.

Nejvíce postiženi jsou zemědělští pracovníci ze zemí se středním či nízkým Indexem lidského rozvoje (HDI), právě oni jsou nejčastěji vystavěni extrémním teplotám. Experti doplnili, že v roce 2020 na 19 procent veškeré souše na Zemi trpělo „extrémní suchem“. „Mezi lety 1950 až 1999 číslo nikdy nepřesáhlo 13 procent,“ připomněli vědci. Odráží se to hlavně na úrodě, vyschlá země neplodí.

„Ke všem těmto problémům se navíc přidává to, že měnící se environmentální podmínky zvyšují vhodné prostředí pro šíření patogenů přenášených vodou, vzduchem, jídlem či vektorově,“ upozorňují klimatologové a další odborníci. Dopad klimatických změn osobně zažil další spoluautor studie, lékař Jeremy Hess. „Během vlny veder jsem sloužil na pohotovosti nemocnice v Seattlu, viděl jsem zdravotníky s popálenými koleny od toho, jak klečeli na zemi u pacientů s úpalem. Také jsem viděl až moc lidí zemřít na následky vedra,“ řekl Hess.

Expertka na tropické nemoci Michele Barryová, která se na zprávě nepodílela, sdělila tisku, že označení situace jako „červený kód“ není vystihující, podle ní červená barva v tomto případě už není dost alarmující. Podle ní předložená zpráva nutí k vážnému zamyšlení. „Míříme naprosto špatným směrem,“ prohlásila.

Video  Expert o extrémním suchu: V některých místech chybí rok a půl srážek. Musíme se přizpůsobit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi