Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muži se na měsíc ztratili na moři. S kokosy a pomeranči si užívali volno od covidu

Muži se na 29 ztratili na moři. Uvítali volno od covidu. Jedli pomeranče a kokosy (ilustrační foto).
Muži se na 29 ztratili na moři. Uvítali volno od covidu. Jedli pomeranče a kokosy (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2021
19:10

Dvojice mužů strávila 29 dní uvězněna na moři, než je našli rybáři. Muži přežívali na pomerančích, které si na plavbu zabalili, a na kokosových ořeších, jež k nim donesly mořské proudy. Pro tisk vypověděli, že pili dešťovou vodu. „Byla to nakonec docela pěkná dovolená,“ komentovali. Jejich příběh přinesl deník The Guardian.

Muži pocházejí ze Šalamounových ostrovů, právě odsud dvojice vyplouvala. Vlivem nepříznivého počasí se ztratili, navíc jim nefungoval GPS lokátor. Dostali se zhruba 400 kilometrů od bodu svého startu. Rybáři je objevili u pobřeží Papuy-Nové Guiney. Livae Nanjikana a Junior Qoloni svou cestu zahájili 3. září na ostrově Mono Island. Plavili se na člunu s motorem o síle 60 koní.

Původně zamýšleli podniknout zhruba 200 kilometrů dlouho cestu do města Noro na ostrově Nová Georgie. „Tuhle trasu jsme urazili už předtím, mysleli jsme, že bude všechno v pořádku,“ komentoval Nanjikana. Přiznal, že jako orientační body jim měla posloužit pobřeží ostrovů Vella Lavella a Gizo, muži věděli, že je mají mít po levé straně.

Námořníky zradilo počasí i GPS

Jenže i pro zkušené mořeplavce, kterým Nanjikana je, může být Šalamounovo moře nebezpečné, jeho vody jsou nevyzpytatelné. Muži vypověděli, že po pár hodinách plavby začalo silně pršet, déšť doprovázel nárazový vítr. Pršelo tak hustě, že nebylo vůbec vidět, a tak muži ztratili z dohledu pobřeží, které je mělo dovést do cíle.

„Když se udělalo hnusně, věděli jsme, že je zle, situace se ještě zhoršila, když přestal pracovat GPS lokátor. Neviděli jsme, kam plujeme, proto jsme vypnuli motor, abychom ušetřili palivo,“ doplnil Nanjikana. Proudem se nechali unášet 29 dní, až spatřili rybáře u pobřeží Papuy-Nové Guney. „Samozřejmě jsme v tu chvíli nevěděli, kde to přesně jsme. Nečekali jsme, že jsme v jiné zemi,“ prohlásil Nanjikana. Muži byli zesláblí, když je rybáři vzali do přístavu Pomio, museli je vynést z lodi.

Úřady jim zařizují návrat domů

Ujal se jich jeden z místních Joe Kolealo. Dvojici prohlédli zdravotníci. „Teď tu s námi spokojeně žijí,“ vypověděl pro tisk Kolealo. Nanjikana objasnil, že si ze své zkušenosti berou jen to nejlepší, volno si užívají, je to pro ně osvobození od chaosu, který vlivem pandemie covidu-19 svírá celý svět.

„Neměli jsme ani ponětí, co se děje ve světě. Neslyšeli jsme nic o covidu, ani o ničem jiném,“ řekl Nanjikana o „pohodě“ na moři. „Těším se domů, ale jinak to bylo hezké volno,“ zhodnotil s úsměvem. Úřady uvedly, že jsou s muži v kontaktu a chystají všechno potřebné pro jejich návrat domů.

Video  Pivo za volantem: Povolili by politici jedno?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi