Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřely dítě (†4) i žena (†18). Čtyři mrtví při záplavách v USA, zatopená auta i domy

Autor: ČTK - 
7. října 2021
23:16

Silný déšť nedaleko města Birmingham v americkém státě Alabama způsobil bleskové záplavy, které si podle agentury AP vyžádaly život nejméně čtyř lidí včetně dítěte. Kvůli povodni bylo mimo jiné uzavřeno několik silnic, do řady okresů byly vyslány záchranné týmy, informovala dnes agentura Reuters.

Úřad soudního lékaře okresu Marshall uvedl, že o život v důsledku bleskových záplav přišlo čtyřleté dítě a 18letá žena. Na předměstí Birminghamu pak v autě strženém proudem vody zahynul mladý pár.

Jen ve městě Pelham nedaleko Birminghamu, které je jedno z nejhůře postižených měst současnou povodní, se podařilo zachránit 82 lidí z domovů a 15 dalších muselo být vytaženo ze zatopených aut.

Národní meteorologická služba (NWS) sdělila, že z aut, která při záplavách uvázla na silnici, bylo zachráněno několik lidí. Kromě silnic voda zatopila i obytné domy.

Hlášeny byly také popadané stromy na silnicích a domech. V místech, která se již potýkají s ničivými záplavami, přitom podle NWS lze očekávat další déšť. Meteorologové vydali varování před bleskovými záplavami pro okresy Shelby a Jefferson, kde zaznamenali za den 13 až 25 centimetrů srážek.

V Birminghamu podle televizní stanice CNN průměrně v říjnu napadne asi 8,5 centimetru srážek, což znamená, že některá místa za jediný den obdržela zhruba dvojnásobek srážek než jindy za celý měsíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi