Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisíc a jedna noc s novou tváří. Egypt opraví historickou část Káhiry, rozpadá se

Autor: ČTK - 
2. října 2021
08:48

Egypt připravuje nový projekt s cílem zrekonstruovat historické centrum Káhiry, které bylo dějištěm nejednoho příběhu ze sbírky Tisíc a jedna noc. Rozlehlé historické centrum této severoafrické metropole, jež se nachází na seznamu světového dědictví UNESCO, se totiž v posledních letech čím dál rychleji rozpadá. Ambiciózní projekt si klade za cíl Káhiru revitalizovat a udělat z ní oblíbenou turistickou destinaci. Egyptská vláda se mezitím připravuje na přesun do nového futuristického hlavního města v poušti. Informuje o tom agentura Reuters.

Projekt je novou šancí pro architekty a restaurátory, kteří chtějí zachránit staré budovy, o jejichž zachování měli obavy vzhledem k byrokracii, korupci a právním restrikcím.

Na prázdných pozemcích v historické čtvrti budou postaveny nízkopodlažní domy. Tamní obyvatelé a prodejci se ze zchátralých budov během rekonstrukcí přestěhují, řekl hlavní koordinátor projektu Muhammad Chatíb. „Poprvé to není otázka rozpočtu,“ dodal, aniž by uvedl odhad nákladů. Vláda však podle něj dala najevo, že vysoký rozpočet nebude překážkou.

Brzy se začne pracovat na rekonstrukci fasád starších budov, včetně těch, které nejsou na seznamu památek. Cílem přitom bude zachovat tradiční podobu domů. Součástí plánu je proměnit několik karavanserájí (hostinců, jež sloužily k zotavení karavan) na takzvané boutique hotely, které se těší velké oblibě i jinde na Blízkém východě. Ve značné části historického centra má nakonec vzniknout pěší zóna.

„Na některých pozemcích už jsme vlastně začali pracovat,“ uvedl Chatíb. „Jednání s obyvateli skončila a už jsme začali,“ dodal. V první dvouleté fázi projektu chce vláda podle něj zrekonstruovat zhruba deset procent historického centra, jehož rozloha činí zhruba 30 kilometrů čtverečních. Převážná část počáteční fáze projektu se bude soustředit na obnovu čtvrtí kolem tří městských bran, které postavila šíitská dynastie Fatimovců, jež vládla Egyptu dvě století poté, co její armáda v roce 969 dobyla Káhiru.

Historická Káhira je protkána hustou sítí dílen, trhů a obydlí. Některá z řemesel se tam provozují stejně již po staletí. „Jen málo světových měst má tolik vrstev historie, která sahá do tak dávné doby,“ uvedl Jeff Allen ze Světového památkového fondu (WMF), který v Káhiře pracuje na obnově súfijského náboženského komplexu z 16. století.

Někteří restaurátoři a architekti mají obavy, že projekt povede k takzvané „disneyfikaci“ historického centra. Zároveň upozorňují na náročnost oprav a vysoké náklady. Chatíb naopak tvrdí, že duch místa bude zachován.

Architekt a restaurátor Alaa Hibaší, který se zaměřuje na islámskou architekturu a podílí se na projektu obnovy, uvedl, že vláda nyní bere ohled na místní obyvatele, řemesla, historický styl staveb a infrastruktury místo toho, aby se soustředila jen na některé památky. „Ta změna je obrovská. Čekalo se na ni dlouho,“ poznamenal. Dodal však, že důležité bude projekt realizovat podle plánu, a to v řádném termínu. „Mám obavy ze zpoždění,“ poznamenal. „Obávám se také, že by se při realizaci mohly nějakým způsobem změnit také principy, které celý projekt formovaly,“ dodal.

Druhá fáze obnovy se podle Chatíba bude soustředit na historické budovy, jež nejsou zapsány jako památky. Tyto stavby mají projít rekonstrukcí a budou se následně opět využívat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi