Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Nil je zamořený tunami plastů. Ochránci přišli s netradiční brigádou pro rybáře

Autor: ČTK - 
27. května 2021
07:55

Egyptský Nil je plný plastového odpadu, který zabíjí ryby a bere rybářům obživu. Napsala to agentura Reuters s odkazem na situaci rybářů z ostrůvku Al-Kursája, který leží v blízkosti centra Káhiry.

Osmapadesátiletý Muhammad Nasar na Nilu rybaří 17 let, ale každým rokem se úlovky tenčí. Nil je zaplaven plastovými lahvemi, sáčky a dalšími odpadky. „Když se ryby dostanou do lahve, zemřou,“ vysvětluje otec pětičlenné rodiny.

Místní skupina ochránců životního prostředí, která si říká VeryNile, požádala rybáře z ostrova, aby vyplouvali na svých lodích a odpad z vody lovili. Skupina za plastové lahve platí víc, než nabízejí podniky na recyklaci plastu. Je to šance vyčistit Nil a poskytnout rybářům jako Nasar nový zdroj příjmů.

„Trochu nám to pomáhá. Když vybereme z vody deset až patnáct kilogramů lahví, dostaneme za každý 12 egyptských liber (16 korun), řekl Nasar sedící v loďce a lovící lahve z vody. Za šest hodin lovu ryb si vydělal 100 egyptských liber a k tomu dalších 200 za vysbírané lahve.

Jeho kolega Saíd Hasanajn říká, že čistější Nil znamená více ryb, a pochvaluje si, že rybáři mají další zdroj příjmů.

VeryNile získala pro svou kampaň 40 rybářů a za rok se jí podařilo odstranit z Nilu 18 tun plastových lahví. Většinu prodala k recyklaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi