Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po benzinkách zavřou i jatka? Britům chybí řezníci, hrozí utracení 120 tisíc prasat

Autor: ČTK - 
30. září 2021
16:34

Britští chovatelé prasat bijí na poplach kvůli nedostatku řezníků a jatečních dělníků, kvůli kterému se zpomalila porážka. Ve vepřínech čeká na odvoz na jatka přes 120 000 zvířat, která budou muset majitelé utratit, pokud se na porážku nedostanou včas, uvedla agentura Reuters. Spojené království se v poslední době potýká i s krizí na trhu s palivem, kterou způsobil akutní nedostatek řidičů zásobovacích aut.

Na farmách je teď kolem 120 000 prasat, která už měla být poražena, zpracována a která už měla být dávno v potravinovém řetězci,“ uvedla Lizzie Wilsonová z Asociace chovatelů prasat (NPA). „Dostáváme se do bodu, kdy sdělujeme vládě, že pokud nepřijde pomoc, budeme muset zabíjet zvířata na farmách, protože to je naše jediná možnost,“ dodala.

Šéfka Národní unie farmářů (NFU) Minette Battersová stanici BBC potvrdila, že nutnosti utratit kvůli přeplněným vepřínům až 150 000 zdravých prasat budou chovatelé čelit za týden až deset dní. „Myslím, že se to na světě ještě nikdy nestalo a nesmí se to stát ani teď,“ řekla.

Na vině je covid i brexit

Battersová žádá o naléhavou schůzku ministryni vnitra Priti Patelovou a náměstka pro migraci Kevina Fostera. Nejspíš po nich bude chtít, aby také řezníci a pracovníci v jatečním průmyslu ze zahraničí měli možnost získat dočasná víza, jak to vláda umožnila řidičům nákladních aut. Podle Wilsonové nyní jatka a závody na zpracování masa kvůli nedostatku zaměstnanců fungují asi na 25 procent své kapacity.

Nedostatek pracovníků v masném průmyslu se zhoršil kvůli pandemii covidu-19 a také kvůli přísné imigrační politice po brexitu, která odradila lidi z východní Evropy, aby do Británie jezdili za prací.

ingmarie ( 30. září 2021 19:27 )

Lidi z Východu vypakovali , tak jistě mají Britové plán jak konečně začnou makat sami a zapojí taky své Pákistánce, Indy, Afričany a další z bývalých kolonií. Mají obrovskou rezervu nemakačenků.

fantociova ( 30. září 2021 18:52 )

Když jsou všichni pracovně-schopní v kancelářích, přivandrovalci nechtějí makat tak je to tak jak to je. Takhle to dopadne i u nás. Pokud mládež nevyženeme makat tak chcípneme hlady.

Zobrazit celou diskusi