Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová hrozba Tálibánu: Má cestu k jaderným zbraním, varuje Trumpův exporadce

Autor: tsv - 
28. září 2021
06:00

Trumpův bezpečnostní poradce varoval před dalším postupem Tálibánu. V případě převzetí kontroly nad Pákistánem by se islamistům mohlo dostat do rukou bezmála 150 jaderných zbraní. Prezidenta Bidena kritizoval za „katastrofický odchod“ amerických vojáků z Afghánistánu. Informoval o tom server DailyMail.

Bývalý poradce pro národní bezpečnost, který mezi lety 2018 a 2019 pracoval pro prezidentskou vládu Donalda Trumpa, upozornil, že extremistické hnutí by mohlo získat přístup k jaderným zbraním velmi snadno a rychle. „Tálibán ve vedení Afghánistánu představuje hrozbu ovládnutí Pákistánu teroristy. To znamená asi 150 jaderných zbraní v rukou teroristů,“ řekl exporadce John Bolton.

Během rozhovoru s WABC 770 také kritizoval Bidenovu vládu. Kvůli špatně zorganizovanému odchodu amerických vojáků z Afghánistánu podle Boltona nyní američtí spojenci „přemýšlí nad tím, zda vůbec má Biden pod kontrolou svou zahraniční politiku“.

Samý úspěch, žádné chyby

Joe Biden a Bílý dům před veřejností několikrát prohlásili, že odchodovou strategii zkomplikoval rychlý nástup vlády Tálibánu a minimální odpor afghánských armádních jednotek. I tak byla akce podle Bidena ale „nevídaným úspěchem“.

Za viníka a původce chaosu Biden označil exprezidenta Donalda Trumpa, který v lednu 2020 podepsal s extremisty mírovou smlouvu, na základě které měly americké jednotky opustit zemi letos v březnu. Za to tehdy požadoval příslib Tálibánu, že nebude podporovat a shromažďovat teroristy a nebude útočit na americké jednotky a jejich spojence.

Tálibán se nedávno zmocnil vojenské techniky, kterou za sebou v Afghánistánu nechala armáda Spojených států. Událost oslavili průvodem, během kterého vystavovali obrněná vozidla, letouny i zbraně.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

D Laghman ( 29. září 2021 00:26 )

Bolton je největší terorista. On by měl být pověšen za kouli.

Tara-Tara ( 28. září 2021 09:00 )

tak jste tam tyto zbraně neměli nechávat, v emeričtí chytrolíni....teď můžete skuhrat

hahans ( 28. září 2021 08:12 )

Můžeme jen doufat, že jim je Američané nedarovali podobně, jako ostatní zbraně !

Zobrazit celou diskusi