Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ze sopky na Kanárech se valí dva proudy lávy. Letiště otevřeli, oblak popela lety zrušil

Aktualizováno -
26. září 2021
18:31
Autor: ČTK - 
26. září 2021
15:07

Po sobotní uzavírce vynucené erupcí sopky Cumbre Vieja se dnes opět otevřelo letiště na španělském ostrově La Palma. Kvůli problematickým podmínkám ale lety zůstávaly zrušené, informuje agentura Reuters. Ze svahů sopky se i týden po začátku výbuchu dál valí láva a ostrov, kde žije asi 85.000 lidí, stále přikrývá mrak vulkanického popela.

Aktivita Cumbre Vieja se začátkem víkendu nabrala na intenzitě a v sobotu se zhroutila část aktivního kráteru nad obcí Todoque a objevil se nový lávový proud. Vláda ostrova, který je součástí Kanárských ostrovů, uvedla, že od té doby na sopce nedošlo k dalším „významným incidentům“, píše agentura AP. Dron Reuters nicméně natočil „rychlou řeku“ natavené horniny, která stékala od kráteru a procházela blízko domů.

Experti při následné tiskové konferenci popisovali dva aktivní proudy - jeden rychlý a jeden pomalý. „Severněji se nachází proud, který se pohybuje rychle... tato láva přichází z hlubších částí kráteru a má teplotu okolo 1250 stupňů (Celsia),“ Miguel Ángel Morcuende z krizového týmu Pevolca.

Kvůli vrstvě sopečného popela na ranveji v sobotu přerušilo provoz místní letiště, které je od místa erupce vzdálené jen několik kilometrů. Dnes španělský úřad civilního letectví AENA oznámil, že letiště je opět v provozu, ovšem aerolinky Binter, které zajišťují spojení na La Palma, ihned lety vypravovat nechtěly.

„Kvůli oblaku popela, který pramení ze sopečné erupce, je nutné zachovat dočasné zastavení letů na La Palma... Spoje naplánované na dnešek byly zrušeny,“ uvedla společnost s tím, že výpadek potrvá, dokud se podmínky nezlepší.

Uzavírka letiště zkomplikovala evakuaci obyvatel a měla za následek dlouhé fronty na trajekty mířící na sousední ostrovy. Kvůli erupci dosud muselo opustit své domovy skoro 7000 lidí, lávové proudy už zničily skoro 500 budov. Podle AP se odborníci domnívají, že erupce Cumbre Vieja, která naposledy soptila před 50 lety, by mohla trvat až tři měsíce.

K situaci na La Palma se dnes vyjádřil i papež František, který při pravidelném požehnání na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu věnoval modlitbu lidem zasaženým probíhající živelní pohromou. „Myslím obzvláště na ty, kdo byli nuceni odejít ze svých domovů,“ uvedla hlava katolické církve.

Video  Blesk Podcast: Vulkanolog Brož popsal nebezpečné scénáře pro kanárskou sopku  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi