Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Katalánského expremiéra a europoslance zadrželi na Sardinii jako pučistu. Soud, nebo svobodu?

Aktualizováno -
24. září 2021
12:00
Autor: ČTK - 
24. září 2021
10:45

Zadržení bývalého katalánského premiéra a současného europoslance Carlese Puigdemonta na Sardinii vyvolalo vlnu reakcí u španělských politiků - v táboře stran podporujících nezávislost Katalánska, ale také u jeho oponentů. Zatímco představitelé hnutí za nezávislost zatčení odsuzují a označují ho za další příklad „represí“, jeho političtí protivníci podle španělských médií vesměs žádají, aby byl vydán do Španělska a souzen.

Jsem s vámi, reagoval na adresu Puigdemonta šéf současné katalánské vlády Pere Aragonès na twitteru, kde také odsoudil jeho zadržení, a dodal, že „soudní represe musí přestat“. „Amnestie je jediná cesta vpřed. Sebeurčení je jediné řešení,“ poznamenal politik, jenž nahradil Puigdemonta na pozici katalánského lídra a je považován za umírněnějšího zastánce katalánské nezávislosti. Podle agentury AFP se za jeho vlády vztahy mezi Barcelonou a Madridem zlepšily. Podle serveru ABC Aragonès přerušil svůj dnešní program, aby se mohl plně věnovat otázce Puigdemontova zadržení.

Zadržení politika odsoudil rovněž někdejší Puigdemontův vicepremiér Oriol Junqueras, jenž vede stranu Republikánská levice Katalánska (ERC). Také on v této souvislosti vyzval k amnestii, sebeurčení a nezávislosti Katalánska a Puigdemontovi vyjádřil „veškerou podporu“.

Představitel strany Společně pro Katalánsko (JxC) Jordi Sànchez podle listu El País uvedl, že se zadrženým politikem po jeho zatčení hovořil. „Je klidný a přesvědčený, že španělská justice opět podvedla evropské soudy, když nechala aktivovat evropské zatykače, které aktivovány být neměly,“ sdělil.

Někteří jsou za zatčení rádi

Šéf konzervativní Lidové strany Pablo Casado naopak zprávy o zatčení Puigdemonta přivítal. „Za svůj puč proti ústavní zákonnosti musí být ve Španělsku souzen,“ napsal na twitteru.

Poslankyně Inés Arrimadasová ze strany Ciudadanos, která vystupuje tvrdě proti separatismu, označila zatčení za „dobrou zprávu pro demokraty“ a dodala, že doufá, že se bude „zodpovídat španělskému soudnímu systému“.

Ignacio Garriga, lídr strany Vox v Katalánsku, prohlásil, že Puigdemont musí být „okamžitě vydán Španělsku, aby se zodpovídal ze všech zločinů spáchaných na celém španělském národě“.

Vláda: Puigdemont si zaslouží spravedlivý soud

Španělská vláda podle serveru BBC News v prohlášení uvedla, že katalánský politik by se měl „podrobit justici jako každý jiný občan“. „Zatčení (Carlese) Puigdemonta odpovídá probíhajícímu soudnímu řízení, jež se vztahuje na každého občana EU, který se musí zodpovídat před soudem,“ sdělil kabinet.

Boj za nezávislost Katalánska

Carles Puigdemont byl od ledna 2016 do října 2017 předsedou katalánské vlády. Svůj nástup do čela katalánské vlády popsal Puigdemont jako „příchod zadními dveřmi v čase za pět minut dvanáct“. Na postu premiéra nahradil Artura Mase, který byl nucen podat demisi, a jeho jméno vybrali zástupci rozhádaných separatistických stran v parlamentu jako kompromis. Do té doby starosta stotisícového města Gerona (katalánsky Girona) se tak vyšvihl do nejvyšších pater španělské politiky.

Počátkem října 2017 se v referendu vyslovilo 92 procent hlasujících pro odtržení Katalánska od Španělska. Madrid označil referendum za ilegální a snažil se mu zabránit soudně i silou. Katalánský parlament, ovládaný separatisty, poté schválil rezoluci o nezávislosti. Krátce nato horní komora španělského parlamentu schválila návrh španělské vlády na omezení autonomie Katalánska a španělská vláda oficiálně převzala vedení Katalánska, sesadila katalánskou vládu, rozpustila parlament a vyhlásila na 21. prosince regionální volby. Puigdemont sesazení své vlády neuznal.

Španělská prokuratura poté na konci října obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení parlamentu ze vzpoury a zpronevěry veřejných prostředků a Puigdemont týž den odjel s několika katalánskými exministry do Belgie (někteří se posléze vrátili). Zatímco v případě odsouzení za násilnou vzpouru může politik ve Španělsku dostat až 30 let vězení, nejvyšší trest za zpronevěru může být 12 let. Za uspořádání referenda v roce 2017 bylo odsouzeno devět katalánských politiků, a to k mnoha letům vězení. Letos v červnu pro ně španělská vláda schválila milost a byli propuštěni na svobodu. Milost se ale nevztahuje na Puigdemonta ani další obviněné politiky, kteří před soudem uprchli do zahraničí.

Zatykač byl vydán před čtyřmi lety

Zatykač na Puigdemonta byl vydán počátkem listopadu 2017, kdy španělský soud požádal Belgii, aby Puigdemonta a čtyři exministry pobývající v Bruselu zatkla. Puigdemont se poté spolu se čtyřmi exministry vydal belgické policii, o den později byli propuštěni. V prosinci španělský nejvyšší soud zrušil evropské zatykače na Puigdemonta a čtyři exministry pobývající v Belgii, a to kvůli jejich vůli vrátit se do Španělska.

V roce 2019 byl Puigdemont zvolen za formaci Společně za Katalánsko (JxCat) do Evropského parlamentu. Do křesla europoslance oficiálně zasedl až loni v lednu, kdy ale španělská justice požádala o odebrání jeho imunity. Rozhodování se táhlo kvůli pandemii covidu-19 a imunity byl zbaven až letos v březnu. V červnu Soudní dvůr EU rozhodl o jejím navrácení, v červenci své rozhodnutí ale zrušil. Proti tomuto rozhodnutí podal katalánský politik námitku k soudu, který o ní ještě nerozhodl.

Puigdemonta zadržela policie na Sardinii ve čtvrtek večer po jeho příletu na letiště v Algheru. Podle katalánského deníku La Vanguardia byl současný europoslanec zadržen na základě zatykače, který vydal španělský nejvyšší soud. Politik by měl dnes stanout před italským soudem.

Video  Blesk Podcast: Co vedlo střelce k útoku v ruském Permu? Forenzní psycholog rozebral jeho manifest  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 24. září 2021 11:07 )

brzy migranti z jiných oblastí Španělska přečíslí původní Katalánce. Je to obraz potlačení místního etnika, mnoha leté úsilí Franca bude dovršeno, Katalánci budou v Katalánsku menšinou

Zobrazit celou diskusi