Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Při nehodě ruského letounu zemřela celá posádka. Záchranáři se ke stroji kvůli počasí nemohli dostat

Autor: ČTK - 
23. září 2021
12:00

Všech šest členů posádky letounu An-26, který ve středu havaroval na ruském Dálném východě, zemřelo. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na dnešní sdělení pohotovostních služeb poté, co k vraku dorazili první záchranáři.

„Na místě havárie byly nalezeny ostatky mrtvých. Nikdo nepřežil,“ sdělil agentuře zdroj. Dodal, že pátrání na místě tragédie pokračuje.

Letoun An-26 se zřítil do obtížně přístupné přírodní rezervaci u Chabarovska. Prověřoval činnost radiomajáků pro navigaci letadel, než zmizel z radarů. Pozemní kontrola nedokázala navázat spojení s posádkou, která se měla vrátit na chabarovské letiště v poledne středoevropského času.

Po letounu pátralo přes 70 záchranářů

Hned ve středu se do pátrání zapojilo na zemi více než sedm desítek záchranářů. Nasazení vrtulníku znemožnil silný vítr a déšť. Až teprve dnes posádka vrtulníku trosky objevila v místě, kam se nebylo možné spustit na lanech kvůli silnému větru a vysokým stromům. Bylo třeba počkat, až tam dorazí záchranáři po zemi.

Mezi možné hypotézy příčin neštěstí patří mimo jiné chyba pilotů a nepříznivé počasí. Letadlo bylo podle agentury TASS v provozu 42 let a podle odborníků už překročilo svou předpokládanou životnost.

Zobrazit celou diskusi