Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Papež se rozloučil se Slováky: Čaputová v černém a desetitisíce lidí u českých hranic

Aktualizováno -
15. září 2021
13:42
Autor: ČTK, tsv - 
15. září 2021
07:05

Mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem ve středu dopoledne vrcholila návštěva papeže Františka na Slovensku, na kterou hlava katolické církve přicestovala v neděli. Na místě na něj čekalo kolem 45 tisíc lidí, podle původních plánů jich mělo být dokonce až 350 tisíc, plány nicméně seškrtal covid. Kvůli komplikacím s časem musel papež zrušit původně plánovanou schůzku s biskupy a po příjezdu v papamobilu ihned vystoupil na podium. Během jízdy skrz davy požehnal několika malým dětem. Na mši dorazila i prezidentka Zuzana Čaputová, po zelených a modrých šatech tentokrát oblékla šaty černé. Papež se v půl druhé rozloučil se Slovenskem, nastoupil do letadla a vydal se na cestu zpět do Vatikánu.

Slovensko si právě dnes připomíná Pannu Marii Sedmibolestnou, patronku země. V tento den mají zaměstnanci v práci tradičně volno. Mše pod vedením papeže na otevřeném prostranství bude z hlediska počtu účastníků patrně největší akcí od propuknutí koronavirové krize na Slovensku loni v březnu.

Papež dorazil na místo necelou půl hodinu po deváté, davy zdravil ze svého papamobilu. Vatikánská média spustila živý přenos z události.

Na mši zaznělo hned několik různých jazyků. Slavnost se konala v latině, jednotlivá čtení pak byla přednášena ve slovenštině. Následovaly modlitby věřících, a to ve slovenštině, angličtině, němčině, maďarštině a romštině. Na závěr papež požehná rodinám a pozdraví se s bratislavským arcibiskupem Stanislavem Zvolenským.

Papež v kázání vyzval věřící k dialogu a solidárnosti. „Nejde o to, abychom byli k světu nepřátelští, ale abychom byli lidmi, kteří začínají dialog, když vidí odlišné postoje, kteří šíří příjemnou vůni solidárnosti tam, kde často převládají osobní a kolektivní formy sobectví, kteří chrání a zachovávají život tam, kde se uplatňuje logika smrti,“ uvedl papež.

František také zdůraznil, že víra pobízí lidi, aby byli solidární s těmi, kdo jsou v nouzi. „Nezapomeňme na to, že nesmíme redukovat víru na cukr, který oslazuje život,“ řekl papež na mši, na kterou přijeli i vrcholní politici Slovenska.

Na mši dorazila v černých šatech i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Papež žehnal malým dětem, rodiče je zdvihali svatému otci k rukám

Papež František po příjezdu na místo bohoslužby projel shromážděným davem, který tleskal a mával vlajkami. Několikrát automobil s papežem zastavil, aby papež mohl požehnat malým dětem. Jejich rodiče je podávali členům ochranky a ti děti zdvihli k Františkovým rukám. Před mší pořadatelé vyzvali poutníky, aby při mši nezvedali transparenty a nemávali vlajkami.

Papež dorazil do slovenského Šaštína Papež dorazil do slovenského Šaštína | Reuters

Na twitteru se objevilo několik videí z papežova příjezdu.

Organizátoři původně počítali s účastí až 350 000 lidí. Kvůli koronavirové infekci se ale zájemci museli předem registrovat a vstupenku mohli nejprve získat jen ti, kdo jsou plně očkováni proti covidu-19. Minulý týden malou část kapacity pořadatelé vyčlenili pro zájemce, kteří se prokážou pouze negativním koronavirovým testem nebo potvrzením o prodělání covidu-19.

Na setkání s papežem se dostavily desítky tisíc lidí, po mši se rozdávaly hostie Na setkání s papežem se dostavily desítky tisíc lidí, po mši se rozdávaly hostie | Reprofoto ČT2

V 9:10 ráno se podle slovenského serveru Sme.sk měl papež nejprve setkat s biskupy v šaštínské Národní svatyni, setkání ale kvůli komplikacím a nedostatku času přeskočil. V deset započala hromadná mše v areálu před svatyní.

V půl druhé odpoledne se na letišti v Bratislavě uskutečnil rozlučkový ceremoniál a papež se krátce nato vydal na cestu zpět do Říma.

Na akci se podle informací Sme.sk přihlásilo 45 tisíc lidí, dorazilo 437 hendikepovaných a 5 981 dětí. S organizací pomáhalo 1 432 dobrovolníků.

Nadšenci dorazili už v úterý

Někteří poutníci do Šaštína dorazili už v úterý večer. Byl mezi nimi i jednačtyřicetiletý Jan Krobot, který přijel z 200 kilometrů vzdáleného Postřelmova na Šumpersku. „Přijel jsem už v úterý odpoledne, vpodvečer jsem se zastavil v bazilice. Když většina lidí odešla, mělo to jinou atmosféru, tehdy jsem se obracel k Bohu,“ řekl ČTK.

Na pole u baziliky dorazil vybavený karimatkou, spacákem i bivakovacím vakem pro případ nepřízně počasí. „Vybavený jsem dobře, v naší vesnici máme oddíl skautů a jezdíváme do přírody, tak jsem zvyklý,“ dodal. Noc na poli trávili podle něj spíš jednotliví lidé.

Papežova návštěva omezila dopravu

V souvislosti s akcí byla dopoledne v různých časech uzavřena dálnice D2, která vede od hranic s Českem do Bratislavy. Policie zastavila dopravu na Slovensko přes dálniční hraniční přechod s Českem Brodské-Břeclav. I mimo tato omezení neumožní jízdu nákladních aut po dálnici D2. Podobná omezení se dotknou také hraničních přechodů s Maďarskem a Rakouskem na okraji Bratislavy.

Během návštěvy Slovenska se papež setkal kromě jiného s představiteli církve, na schůzce se zástupci židovské komunity odsoudil antisemitismus, před zástupci politického a společenského života vybídl i k solidaritě. Na východním Slovensku se zúčastnil liturgie, zavítal na romské sídliště a také na setkání s mládeží.

Papež František odletí ze země dnes odpoledne. Před jeho návštěvou zavítala hlava katolické církve na Slovensko naposledy v roce 2003.

Julie1 ( 15. září 2021 15:49 )

Nějak jsem v článku nenašla jaké sdělení papež lidem přinesl. Kolik tam bylo lidí, jak byli organizování, průjezdnost příjezdových cest, kolik chtělo přijet a nepřijelo. Informace mimo mísu a nepodstatné. Novináři netrefili cíl.

vladusicko ( 15. září 2021 14:28 )

prisla v ciernom lebo jej pred par hodinami zomrel otec

naidka ( 15. září 2021 12:54 )

To je řečí o dobrotivosti.
Video u minulého článku: Papežovi ujely nervy: František udeřil ženu, která ho tahala za ruku. Stačí se probít reklamami a sledovat výraz tváře tohoto "posla míru".

Zobrazit celou diskusi