Rána pro kuchaře i hospodyně: Těstoviny podraží. „Pšenice nebylo tak málo ani za války“
Itálie se připravuje na vyšší ceny těstovin a s ní kuchaři, hospodyně a všichni, kterým servírují oblíbený pokrm na talíř. Může za to slabá sklizeň tvrdozrnné pšenice v Kanadě, na níž se podepsalo sucho a vedro, upozornila agentura ANSA. Z tvrdozrnné pšenice se mele semolinová mouka, která se používá i při výrobě těstovin.
„Ani za (druhé světové) války nebyl takový nedostatek pšenice,“ tvrdí Giuseppe Ferro, který šéfuje výrobci těstovin La Molisana. Podnik se v Itálii řadí k těm největším. „Naše rodina se tomuto odvětví věnuje 110 let, ale ještě nikdy jsme nezažili podobnou situaci,“ řekl Ferro v rozhovoru s listem Il Sole 24 Ore. „Mezi březnem a květnem nebude dost obilí na výrobu těstovin,“ rozvedl.
„Jádro problému je v Kanadě, která je zdaleka největším producentem tvrdozrnné pšenice na světě a jež letos sklidila 3,5 milionu tun namísto obvyklých 6,5 milionu tun,“ dodal Ferro. Podle něj si už výrobci těstovin utváří zásoby. Zrno lze podle něj skladovat rok i dva, ale semolinovou mouku pouze měsíc. Růst cen v řádu desítek centů už pozoruje nyní, okolo Vánoc čeká další zdražování.
Za špatnou sklizeň může nepřízeň počasí
Pšenici v Kanadě v červenci negativně ovlivnilo vedro a sucho. Několik měsíců předtím zasáhla obilí v Rusku velká zima. Evropskou úrodu poškodily v průběhu léta silné deště, shrnuje agentura Reuters.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.