Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdrcený Putin se čelem opíral o rakev ministra (†55). Byl to jeho bývalý osobní strážce

Aktualizováno -
10. září 2021
15:20
Autor: sova - 
10. září 2021
14:55

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek zúčastnil smutečního rozloučení se zesnulým ministrem pro mimořádné události Jevgenijem Ziničevem (†55). To se uskutečnilo přímo v budově ruského Ministerstva pro mimořádné události v Moskvě. Ministr a Putinův bývalý osobní strážce bude pohřben ještě ve stejný den ve svém rodném Petrohradě.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Putin neplánuje účast na Ziničevově pohřbu v druhém největším ruském městě, během rozloučení s ministrem v Moskvě byl však ruský vůdce viditelně otřesený. Jeho smutek zachytili i přítomní fotografové – Putin se s truchlivým výrazem sklání a následně čelem opírá o otevřenou rakev se Ziničevem.

Prezident během smutečního obřadu seděl vedle vdovy po ministrovi Natalie Ziničevové a jeho syna Denise. Smrt člena vlády označil za „nenahraditelnou osobní ztrátu“ a vyzdvihl jeho „neuvěřitelnou vůli a odvahu“.

Politické špičky na posledním rozloučení

Agentura Bloomberg přinesla zprávu, že zesnulý ministr býval v minulosti osobním bodyguardem ruského prezidenta Vladimira Putina. Rozloučení se zúčastnily politické špičky Ruské federace, kromě Putina přišel členovi své vlády vzdát úctu i ruský premiér Michail Mišustin. 

Ruský ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev zahynul ve středu při meziresortním cvičení ve městě Dudinka nedaleko Norilsku na severovýchodě Sibiře. Společně s gubernátorem Krasnojarského kraje Aleksanderem Ussem tam přijel kontrolovat průběh výstavby nové požární stanice.

Zdrcený ruský prezident Vladimir Putin během smutečního rozloučení s tragicky zesnulým ministrem pro mimořádné události Jevgenijem Ziničevem (10. 9. 2021) Zdrcený ruský prezident Vladimir Putin během smutečního rozloučení s tragicky zesnulým ministrem pro mimořádné události Jevgenijem Ziničevem (10. 9. 2021) | Reuters

Putin ministrovi udělil nejvyšší vyznamenání in memoriam

K neštěstí došlo, když ministr stál spolu s filmařem Alexandrem Melnikem (†63) na římse. Režisér a současně kameraman, který na místě pořizoval záběry pro svůj chystaný dokumentární snímek věnovaný rozvoji Arktidy a severní námořní cesty, spadl z úzkého prostoru do vody. Ziničev ve snaze Melnika zachránit skočil za ním, narazil ale na kámen. Oba dva muži zahynuli.

Putin ještě ten samý den vyjádřil upřímnou soustrast nad tragickým úmrtím ministra a posmrtně mu udělil nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ruské federace.

Ziničev dříve pracoval na vedoucí pozici v FSB

Ziničev se narodil 18. srpna 1966 v Leningradu (dnes Petrohrad). Vystudoval ekonomicko-finanční fakultu Petrohradského institutu obchodu a práva. V roce 2013 absolvoval profesionální rekvalifikaci na Vojenské akademii generálního štábu.

V letech 1984 až 1986 sloužil v ozbrojených silách SSSR v severní flotile. V letech 1987 až 2015 pracoval ve státních bezpečnostních agenturách. Od června 2015 do července 2016 zastával post vedoucího ředitelství FSB (Federální služba bezpečnosti, ruská kontrarozvědka – pozn. red.) pro Kaliningradskou oblast.

Byl také místopředsedou krajské protiteroristické komise a místopředsedou protikorupční rady spadající pod řízení guvernéra Kaliningradské oblasti.

grafty8 ( 10. září 2021 20:59 )

Je to pozér.

grafty8 ( 10. září 2021 20:58 )

Lebo tvůj velitel je stár.

grafty8 ( 10. září 2021 19:53 )

Co by tam s takovým Putin dělal? Nejedlý volí sborem s hlavou státu jeho stranu.

sharp ( 10. září 2021 19:41 )

Topák nebo snad modrá straka?

sharp ( 10. září 2021 19:40 )

Proč?

Zobrazit celou diskusi