Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalí Afghánci uvízli na hranicích, dav ušlapal čtyři lidi. Okolní země uprchlíky odmítají

Autor: amik, BBC - 
4. září 2021
15:48

Tisíce lidí se snaží uprchnout z Afghánistánu poté, co Tálibán znovu získal nad zemí kontrolu téměř dvě desetiletí poté, co ho svrhla koalice vedená USA. OSN varovala, že ze země může do konce roku uprchnout až půl milionu Afghánců, a vyzvala sousední země, aby nechaly své hranice otevřené. Pákistán situaci nezvládá, bez platného pasu aktuálně přes hranice nikdo neprojde - do minulého týdne bylo možné hranice překročit pouze s občankou. „Jsme již přetíženi uprchlíky a je nad naše schopnosti přijímat další," uvedla pákistánská vláda. Na hranicích zavládl chaos. 

Současná uprchlická krize je na vrcholu. 2,2 milionu afghánských uprchlíků je již v sousedních zemích, celkem 3,5 milionu lidí bylo nuceno opustit své domovy. A situace v Afghánistánu se podle lokálního zdroje Blesku přiostřuje, stále více lidí se pokouší ze země uprchnout. „Ve čtvrtek navečer se v Kábulu na několika místech objevili lidé, kteří se převlékli za Tálibánce - vzali si turban na hlavu a šátek přes obličej - a vyloupili nějaké auto a ukradli několik motocyklů. Příslušníci Tálibánu v pátek jako reakci na to, zbudovali v ulicích buňky, něco jako kiosky, kde drží stráže a kontrolují kolemjdoucí. Zároveň také začali prohledávat domy. Lidé se obávají, protože se necítí v bezpečí už ani doma, kam prozatím Tálibové nevstupovali.“ uvedl Omar, který je s manželkou uvězněn v Kábulu a průběžně Blesk informuje o tamním dění.

Jednotky Tálibánu v Kábulu. Jednotky Tálibánu v Kábulu. | Reuters

S manželkou chtěl uprchnout do Pákistánu. Poslední hraniční přechod, který mohli uprchlíci překročit pouze s občanským průkazem však kvůli nepokojům a obrovskému přílivu uprchlíků zpřísnil opatření - bez platného pasu se do země nikdo nedostane.

Co se děje na hranici

BBC uvedla, že Tálibán kontroluje všechny hlavní pozemní přechodové body se sousedními státy a zprávy naznačují, že zemi mohou opustit pouze obchodníci nebo osoby s platnými cestovními doklady. Zdroj Blesku to potvrdil a uvedl i okolnosti, které uzavření hranic předcházely. 

Z Afghánistánu se na hraničním přechodu s Pákistánem došlo k zastřelení jednoho afghánského civilisty pákistánským vojákem. Silný dav se nedal už ovládat a došlo ke střelbě. Další 4 lidé byli ušlapáni. Přechod byl poté uzavřen, ačkoliv je to jediný přechod, kudy bylo možné odejít i bez pasu, jen s afghánskou občankou, do zahraničí.  

Tálibánští vojáci a pákistánský voják na hraničním přechodu Afghánistánu Tálibánští vojáci a pákistánský voják na hraničním přechodu Afghánistánu | ČTK/AP Muhammad Sajjad

„Syn měl v úmyslu i s manželkou a druhým člověkem s českým trvalým pobytem touto cestou odejít. Jak se odtamtud dostane, teď už vůbec nevíme, když tento plán padl,“ řekla Blesku zoufalá matka Omara, jehož příběh Blesk celou dobu sleduje.

Pákistán: jsme přetíženi, nezvládáme to

Minulý týden ukazovaly satelitní snímky přechodu Spin Boldak mezi Afghánistánem a Pákistánem velký dav lidí shromážděných na afghánské straně. 

Shumaila Jaffery z BBC, která byla na přechodu, uvedla, že jde o chaotickou scénu, kdy je mnoho Afghánců na hranici uvězněno a do Pákistánu nemůže vstoupit. Další dva lidé byli zastřeleni, když se pokoušeli přes hranici dostat bez požadovaných dokladů.

OSN vyzvala své členské státy, aby pomohly afghánským lidem v „jejich nejtemnější hodině nouze“ - ale zatímco některé země nabídly uprchlíkům bezpečné útočiště, jiné uvedly, že tisícům lidí prchajících před Tálibánem útočiště neposkytnou.

Zoufalá snaha Afghánců opustit zemi poté, co se vlády ujal Tálibán: Nával na Hranici s Pákistánem (21.8.2021) Zoufalá snaha Afghánců opustit zemi poté, co se vlády ujal Tálibán: Nával na Hranici s Pákistánem (21.8.2021) | Profimedia.cz

Konkrétně Pákistán i Írán prohlásily, že se s dalším přílivem afghánských uprchlíků nedokáží vyrovnat. Pákistán, který má s Afghánistánem nejdelší hranici oficiálně prohlásil, že další uprchlíky příjímat nebude. Americký velvyslanec v Pákistánu řekl BBC: „Jsme již přetíženi uprchlíky a je nad naše schopnosti přijímat další.“ 

Úředníci v obou zemích uvedli, že všichni uprchlíci, kteří dorazí, budou muset zůstat v táborech poblíž hranic, dokud se nebudou moci vrátit do Afghánistánu.

.

 

 

 

 

 

 

fido2 ( 5. září 2021 15:52 )

Pěkný syn, když tam matku nechá a uteče

jirkarej ( 5. září 2021 10:58 )

Žádný uprchlíky nepřijímat sami si tam musí srovnat pořádek.Uzavřít hranice a musej si to vyřešit sami

krapotkin ( 5. září 2021 04:22 )

Neví co je práce, daně, popelnice, nájem a o uhlí ani nemluvě. Za to ví, co je šaría, kalašnikov, podřezávání - kdo z Čechů zase ví tohle ?

malejavelkej ( 4. září 2021 18:37 )

A co my s tím? Měli bojovat. Místo toho zahodili zbraně a mnozí se k Tálibánu přidali. Mají co chtěli.

Slavek ( 4. září 2021 16:31 )

Je to zajímavá situace. Zrovna tyto dva státy neustále podporovali Taliban, zejména pakistán, kde se schovávali, cvičili a chystali akce proti spojencům a afganistanu. Museli vědět, že nastane exodus a to směrem k nim.
To je jak s voliči ANO, ti také tleskají zvyšování výdajů a pak se diví, že se zdrazuje.
Nebo nadávali, že je podnikatelů moc a kradou. Tak jo, teď je jich míň a když ubyla konkurence, můžou si dovolit zvednout ceny

Zobrazit celou diskusi